Categories GYM TIME

OVO JE TRIK pomoću kojeg će vaš trening biti puno lakši i uspješniji ma koliko god intenzivan bio

Vježbanje ne mora biti i mentalno (pre)zahtjevno. Jedan od najučinkovitijih oblika vježbanja sasvim sigurno je HIIT, inače poznat kao intervalni trening visokog intenziteta koji uključuje ponavljanje intenzivnih vježbi s kratkim prekidima. Ipak, on je mnogima prezahtjevan. Zato je istraživač Matthew Stork na “University of British Columbia” pokušao pronaći nešto što bi ovaj oblik vježbanja učinio ugodnijim. Njegova studija, objavljena u časopisu “Psychology of Sport and Exercise”, otkrila je da određena vrsta glazbe može biti ključ za olakšavanje vježbanja.

Naime, pokazalo se da bi odabir prave glazbe mogao učiniti vježbe ugodnijima i manje mentalno zahtjevnima. U suradnji s glazbenicima sa Sveučilišta Brunel u Londonu, Stork je okupio ljude kako bi ocijenili 16 različitih pjesama s brzim tempom. Nakon što su ocijenili svaku pjesmu, Stork je napravio svoju playlistu s tri pjesme koje su dobile najviše ocjene po pitanju motivacijskog djelovanja.

“Glazba se obično koristi kao disocijativna strategija. To znači da može skrenuti vašu pažnju s tjelesnih fizioloških odgovora na tjelovježbu kao što je povećan broj otkucaja srca i bolni mišići”, objasnio je u svom izvještaju te dodao kako se pokazalo da je, u slučaju vježbi visokog intenziteta, najučinkovitija glazba koja ima brz tempo.

Također, istraživači su otkrili da glazba utječe na veći užitak u vježbanju, ali i da pomaže u podizanju srčanog ritma tijekom vježbanja, kako prenosi InStyle. Slično istraživanje proveli su prošle godine i znanstvenici sa Sveučilišta Teksas.

Foto: Chase Kinney / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu