Sva veličanstvenost talijanske kuhinje u vječnom gradu Rimu

by | 3 siječnja, 2016

Talijanska gastronomija s razlogom je postala omiljena diljem svijeta. Talijani su umjetnici u kuhinji i od najobičnijih sastojaka naprave pravo kulinarsko slavlje…

Pizza Bianca (Bijela pizza)
Ovaj brzi zalogaj tipičan je za Rim i može se naći u mnogim pekarnicama u gradu. Radi se zapravo o tijestu za pizzu bez previše dodataka, uglavnom je začinjeno samo s krupnom soli, ali može, poput foccacia, imati i drugih dodataka, ali puno manje nego pizza. Za bijelu pizzu je bitno da tijesto bude lagano, prozračno, hrskavo i slano.

Fritti
Pržena hrana omiljena je u gotovo cijelom svijetu, a Rimljani su prženje hrane podigli na novu razinu. Kušajte prženi slani bakalar, tikvice, morske plodove, kuglice od riže…

Carbonara
Tjestenina Carbonara toliko je popularna i velike su šanse da ste je jeli već puno puta, no ako je niste kušali u Rimu, moglo bi se reći da je niste kušali uopće. Ako vam na spomen tjestenine s jajima, sirom i slaninom rastu zazubice, svakako posjetite jedan od restorana u centru Rima ili četvrti Testaccio i uživajte.

Pizza na rimski način
Italija se s pravom smatra kolijevkom omiljene kraljice brze hrane – pizze. Načini pripreme ovog jela razlikuju se od regije do regije. Pizza iz Rima potpuno je drukčija od pizze iz dva sata udaljenog Napulja. Tijesto rimske pizze vrlo je tanko i nema debele kore, a poželjno je i da bude malo zapečena. Odaberite pizzeriju i počastite se ovom poslasticom za večeru, jer većina restorana svoje krušne peći pali tek navečer.

Quinto Quarto (peta četvrtina)
Talijani, majstori kulinarstva, i od iznutrica i ostataka mesa uspjeli su stvoriti gastronomsku gozbu. Radnici u klaonicama i mesnicama u 20. stoljeću dio plaće dobivali su u mesnim ostacima i iznutricama koje, kada se izvažu, teže isto kao i četvrtina životinje od koje potječu te je tako skovan naziv peta četvrtina. Nije trebalo dugo da kreativni kuhari i kuharice od toga naprave ukusna jela. I 100 godina kasnije ova jela od ‘pete četvrtine’ su i dalje omiljena u Rimu, a neka od najpopularnijih su: ‘Tripa alla Romana’ – tripice s bogatim umakom od rajčice i ovčjim sirom, ‘Coda alla vaccinara’ – bikov rep koji se satima kuhao u umaku od rajčice ili u bazi od čokolade, ‘La pajata’ – iznutrice jako mlade teladi poslužene s umakom od rajčice s tjesteninom rigatoni.

Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images