3 brza i jednostavna recepta koja možete napraviti s osnovnim namirnicama

by | 6 travnja, 2020

Budući da se trenutno nalazimo u razdoblju kada smo svi postali svojevrsni kuhari, a u nabavku namirnica idemo eventualno jednom tjedno, odlučili smo doskočiti situaciji i inspirirati vas na pripremu vrlo jednostavnih jela pripremljenih od sastojaka koje sigurno imate kod kuće.

Riječ je o salati koja vam može poslužiti kao glavno jelo, juhi koja će izvrsno poslužiti kao toplo predjelo i zdravoj grickalici koja će biti idealna ako vam je uz večernji film ponestalo čipsa.

Vege salata od krumpira i jaja

Sastojci:
4 veća krumpira
1 glavica većeg luka
3 jaja

Priprema:
1. Krumpir u kori stavite kuhati.
2. Nakon što se skuha, ogulite ga i narežite na tanke ploške.
3. Narežite luk i skuhajte jaja.
5. Jaja narežite na kolutove i dodajte ih u salatu.
6. Začinite salatu bučinim uljem, bučinim košticama, solju, paprom, majčinom dušicom i limunom.
7. Sve dobro promiješajte, čekajte da se ohladi i uživajte u svom obroku.

Juha od rajčice i tost sa sirom i slaninom


Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
½ glavice luka
1 češanj češnjaka
papar i sol
1 konzerva peleta ili sjeckane rajčice
1 žlica vrhnja
2 komada slanine
2 kriške kruha za tost
naribani sir

Priprema:
1. U lončiću zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, začinite solju i paprom i pirjajte 30-ak sekundi. Dodajte rajčicu sa sokom i pričekajte da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte još 15-ak minuta. Nakon što se malo ohladi, stavite juhu u blender, dodajte vrhnje i blendajte dok ne postane kremasto. Začinite po ukusu.
2. U tavici popržite slaninu dok ne postane smeđa i hrskava (10-ak minuta), pa odložite na papirnati ručnik koji će upiti masnoću. Maknite tavicu s masnoćom s vatre. Na jednu krišku kruha stavite sir, slaninu i zatim opet sirom, te prekrijte s drugom kriškom kruha. Vratite tavicu na vatru, stavite sendvič prvo na jednu, pa zatim na drugu stranu dok se sir ne rastopi i korica ne poprimi smeđu boju, oko 4 minute. Servirajte uz juhu.

Hrskavi slanutak


Sastojci:
1 konzerva slanutka (cca 400g)
1 ½ žlice maslinovog ulja
1 ½ žličice mljevenog čilija
1 ½ žličica naribane korice limete
¼ žličice soli

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Slanutak ocijedite i osušite uz pomoć papirnatih ubrusa.
3. Prelijte slanutak maslinovim uljem, promiješajte i položite na lim koji ste premazali mašću.
4. Pecite otprilike pola sata, sve dok slanutak ne postane hrskav, no nakon 15 minuta pečenja obavezno promiješajte.
5. Pomiješajte pečeni slanutak s mljevenim čilijem i koricom limete.

Foto: Pexels