Categories Obitelj

ZBOG OVOGA JE SJAJNO imati brata ili sestru

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Koliko ste se puta potukli s bratom ili sestrom, izmijenili ružne riječi kroz suze, ljubili se i grlili s njima, zajedno odrađivali roditeljske kazne? Kad odrastete, ovo postanu neka od najvažnijih sjećanja, a zapravo cijelo vrijeme vidite koliko su roditelji utjecali na vas.

Utjecaj dječjih odnosa sa svojom braćom i sestrama poprilično je zanemarena kategorija unatoč činjenici da većina ljudi odrasta barem uz jednog brata ili sestru te imaju tendenciju provoditi više vremena jedni s drugima negoli s roditeljima ili prijateljima.

Novo istraživanje Sveučilišta Calgary i Sveučilišta Toronto pokazuje da braća i sestre, poput roditelja, mogu dramatično utjecati na razvoj jedno drugoga.

Primjerice, utvrdili su da toplina i podrška starije djece mogu potaknuti razvoj jezika mlađe djece i njihovo razumijevanje drugih stajališta.

Članak objavljen u časopisu Child Development kaže da braća i sestre mogu igrati ulogu u razvoju empatije.

Djeca koja su ljubazna, puna potpore i razumijevanje utječu na svoju braću i sestre da djeluju i ponašaju se na sličan način. Ako se, na primjer, jedan brat “bori” s empatijom, ali ima sestru s jakim sposobnostima empatije, uspjet će postati empatičniji tijekom vremena.

Učenje empatije rano u razvoju može pokrenuti cjeloživotnu sposobnost tretiranja drugih s ljubaznošću, poštovanjem i razumijevanjem.

Empatična djeca postaju suosjećajni prijatelji, supružnici i roditelji.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Pratite nas na Instagramu