Categories Vaše dijete

SMIJE LI SE DJECI zabraniti internet?

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Internet je opasan za djecu i ne bi ih se smjelo puštati da surfaju – mantra je koja se ponavlja već godinama, a uz cijeli niz istraživanja o pretilosti i predatorima na internetu mnogi se roditelji i i odlučuju za tu varijantu.

No, dok su roditelji nekoć bili u nedoumici koliko dugo dijete pustiti da se igra na zraku, sada se pitaju u kojoj mjeri mu dozvoliti surfanje internetom i korištenje društvenih mreža.

Ako smatrate da klincima treba zabraniti internet, zlostavljate ih – tvrdi dio sociologa predovođen Ellis Cashmore. Ona je zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Teesside anketirala 2.000 osoba kako bi prikupila podatke o tome kako i koliko koriste internet.

Zaključak istraživanja bio je taj da je strah od interneta i svega što nudi moderna tehnologija pretjeran te da postoje brojne prednosti – edukativne i siocijalne koje uskraćujemo djeci, ako mu zabranimo internet.

“Zamislite da roditelji zabrane djeci čitanje, gledanje TV-a, razgovor s drugom djecom, obrazovne igre… Djeca danas rade takve stvari koristeći tehnologiju. Ako roditelji spriječe djecu u tim aktivnostima, možete ih optužiti za zlostavljanje”, objašnjava Cashmore.

“Ekrani su dio njihove stvarnosti. Oduzeti im mogućnost da sazriju zasigurno je zlostavljanje”, dodaje Cahsmore.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu