Categories Vaše dijete

ODABIR IMENA itekako može utjecati na odrastanje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Izbor imena za dijete zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, a i sami možete vidjeti da su popularna čudna i neobična imena – međutim, ime može imati trajne posljedice na dijete.

David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom sveučilištu Northwestern, istraživao je utjecaj imena na djecu i pronašao je poveznice.

Dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju načina pričanja ili odijevanja, tako nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju imena.

Profesor Figlio uzeo je imena s rodnih listova i rastavio ih na više od tisuću glasovnih komponenti te analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je procijeniti vjerovatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

“Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelji, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju”, rekao je Figlio.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu