Categories Novosti

ZNANSTVENICI TVRDE da ćete biti bolja osoba ako imate sestru

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Istraživanja su pokazala da postajete bolja osoba ako imate sestru. Sestra, ili više njih, može vas puno naučiti o rješavanju konfliktnih situacija, empatiji i brizi za druge, kako piše mother.ly.

“Sestre pomažu razviti socijalne sposobnosti poput komunikacije, postizanja kompromisa i pregovaranja. Čak i međusobne svađe, ako su manje, mogu pomoći razvitku zdravlja”, kaže Alex Jensen, profesor na Sveučilištu Brigham Young i autor istraživanja o odnosima između braće i sestara.

Istraživanje iz 2010. godine, objavljeno u časopisu “Journal of Family Psychology”, pokazuje kako činjenica da imate sestru može pomoći u poboljšanju psihičkog zdravlja. Odnosno, sestre pomažu svojoj braći i sestrama da se osjećaju manje usamljeno, voljenije, suosjećajnije i samopouzdanije. “Ono što znamo je to da sestre imaju ulogu poticanja dobrog psihičkog zdravlja i kasnije u životu se često više trude održati obitelj na okupu”, govori Jensen.

Sestre nam pomažu i da budemo srdačniji i više dajemo, pokazuje isto istraživanje. To je zato što sestre bude pozitivne osjećaje poput suosjećanja i nesebičnosti. “Čak i kada dođe do malih svađa, ako u njima ima i ljubavi, utjecaji će biti pozitivni”, rekla je glavna autorica istraživanja Laura Padilla-Walker.

“Ako imate brata ili sestru (suprotan spol od našeg) to može biti velik bonus kasnije u životu. Mnoga braća i sestre postanu bliži u tinejdžerskim godinama jer tako skupljaju informacije o suprotnom spolu”, kaže Jensen. “Sestre vas uče tome da budete neovisni i ambiciozni”, dodaje.

Drugo istraživanje iz 2009. godine koje su vodili britanski psiholozi pokazuje da su ljudi koji su odrasli s barem jednom sestrom neovisniji i odlučniji u životu. Autorica istraživanja Tony Cassidy kaže da sestre pomažu ostvariti unutarnji mir. “Osobe koje su odrasle barem s jednom sestrom bolje se nose s problemima u svom životu i manje su izloženi stresu, te su sretniji i optimističniji od onih koji nisu odrasli uz sestru ili sestre”, tvrdi Cassidy.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu