Categories Novosti

U POTRESNOJ ISPOVIJESTI majke otkrile zbog čega su ostavile djecu

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Tri hrabre majke u dokumentarnom filmu “The Last Taboo” otkrile su razloge zbog kojih su ostavile svoju djecu. Rebecca, Sarah i Maria su priznale da su se nakon takve odluke suočile s osudama, prognane su iz društva pa čak i slušale da ih “treba sterilizirati nakon što su se odrekle skrbništva nad djecom”.

Osim što su podijelile posljedice svoje odluke, smatraju da je u društvu još uvijek snažno prisutan seksizam. Naime, upitale su se zbog čega muškarci, koji čine samo 10 posto samohranih roditelja koji žive sa svojom djecom, nisu podvrgnuti istoj stigmi.

Rebecca, majka jednog dječaka

Rebecca je ispričala da je živjela u skvotu na jugu Londona sa svojim partnerom iz Estonije kad je doznala da je trudna. Shvativši da moraju pronaći dom, odlučili su se prije rođenja sina preseliti u Estoniju.

U samo nekoliko dana Rebecca je osjetila da je napravila veliku pogrešku.

“Osjećala sam se kao ptica zarobljena u kavezu. Kad mi je sin imao par tjedana, htjela sam pobjeći”, rekla je.

Međutim, nikome nije otkrivala koliko je nesretna.

“Bilo bi čudno da majka kraj tako male bebe bude jadna i nesretna”, dodala je.

Kad je njezin sin imao 23 mjeseca, Rebeccu je nazvao brat i priopćio joj da se ženi. Znala je da je to njezin izlaz. Napustila je Tallinn i sad nekoliko puta godišnje posjećuje sina.

“Iako je to bila teška odluka, konačno mogu disati. Normalno je da očevi nemaju skrbništvo, ali nikad nisam upoznala ženu s kojom je to slučaj”, otkrila je.

Natalie, majka dječaka i djevojčice

Natalie je odrasla u religioznoj obitelji i u dobi od 26 godina se suočila s pritiskom da se uda. Shvatila je da je to pogreška još dok je koračala prema oltaru, a trudila se probuditi ljubavnu iskru. Rodila je djevojčicu koja danas ima šest godina pa dvije godine kasnije i dječaka.

Međutim, i dalje se osjećala nesretnom i neispunjenom.

“Bila sam kod kuće s bebom dok su druge žene putovale i istraživale svijet. Nikad nisam nikome rekla kroz što sam prolazila”, prisjetila se.

Nakon četiri godine donijela je tešku odluku da napusti obitelj pa je bivšem suprugu dala puno skrbništvo nad djecom.

Sad vodi jedan ured i redovito viđa svoju djecu.

“Ispočetka me bilo sram, ali nije mi bilo dovoljno biti samo majka”, kaže.

Maria, majka četvero djece

Maria se udala sa samo 20 godina, a prvo dijete je rodila s 25. Od početka se mučila i pokušavala biti “normalna” majka. Listala je časopise u potrazi za rješenjem i godinama se trudila davati najbolje od sebe kao supruga i majka.

Njezina unuka je samo mjesec dana prije četvrtog rođendana izgubila bitku s rakom. Tuga je prevladala i navela je da se iseli iz doma. Priznala je da je osjećala “nevjerojatnu bol dok se udaljavala od kuće, ali i olakšanje”.

“Znala sam da je to ispravna odluka za moju djecu, ali koja će i meni dati mogućnost da otkrijem tko sam kao osoba, a ne samo majka i žena”, kaže.

“Ponekad je bolje djeci i obitelji ako se majka iseli. Osjećala sam se osuđeno od strane društva. Rekli su mi da bi me trebalo sterilizirati i oduzeti mogućnost da imam djecu”, zaključila je.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu