Categories Novosti

OVO JE UZNEMIRUJUĆI RAZLOG zbog kojeg ćete dobro promisliti hoćete li više dijete ostaviti bez nadzora

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Kako bi se roditeljima olakšala svakodnevica, prije četiri godine razvijena je usluga YouTube Kids. Zamišljena je kao rješenje da djetetu omogućite bezbrižno gledanje animiranih isječaka i crtića dok ne obavite kraće poslove.

Međutim, pokazalo se da sustav sadrži nedostatke i da nije posve siguran, kao što su rekli iz YouTubea. Sada već više od godinu dana aplikacija se bori s uklanjanjem uznemirujućih videozapisa koji na prvu ponekad ne djeluju nimalo opasno.

Najpoznatiji primjer toga bio je zapis “Johny Johny Yes Papa”, koji je iskrivio poznatu dječju pjesmicu koja govori o tome kako se ne smije lagati i jesti šećer. Djecu i roditelje uznemirio je zbog pojavljivanja bebe koju u jednom trenutku počnu kontrolirati demoni.

“Wired” piše da su se pojavili i drugi sadržaji koji uključuju nasilje nad djecom, primjerice, Peppa Pig koja jede slaninu te Psići u ophodnji koji pokušavaju počiniti samoubojstvo.

Većina tih sadržaja djeci se sama nudila kao preporuka na desnoj strani ekrana, a omogućena je zahvaljujući algoritmu osmišljenom s ciljem maksimiziranja vremena gledanja, ali koji ne odabire sadržaje prikladne za određenu dob. Do takvih se sadržaja moglo doći naizgled nevinim pretraživanjem pojmova “Mickey Mouse” ili “Donald Duck”.

U lipnju 2017. godine YouTube je ažurirao smjernice sigurnosti, a u studenome 2017. obećali su provođenje strožeg nadzora, kao i blokiranje neprimjerenih komentara u videozapisima prilagođenima djeci.

U rujnu ove godine roditeljima je postala dostupna mogućnost da djeca gledaju isključivo sadržaje koje su sami ručno odobrili. Odrasli mogu odabrati određene videozapise, kanale ili popise za reprodukciju koje će dijete gledati, a da im se pritom ne nude preporučeni sadržaji te ne mogu sami tražiti druge videozapise.

Prilikom odabira zbirki videozapisa, tim koji stoji iza usluge YouTube Kids sugerira da je najbolje odabrati takozvanog “pouzdanog partnera”, što je značajka koju su pokrenuli u travnju. To uključuje poznata imena poput PBS Kids i Sesame Workshop.

Budući da se ograničenja usluge YouTube još uvijek poboljšavaju, uvijek postoji mogućnost da kreatori uznemirujućih načina otkriju put do korisnika, u ovom slučaju djece pa je preporučeno blokirati i prijaviti svaki neprikladan sadržaj na koji naiđete.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu