Categories Novosti

Na što trebate biti spremni u odnosu s partnerom jednom kad pristignu djeca?

Barem šest godina ne spava se kao u vremenima prije bebe, a zbog svađa parovi ne pričaju pet dana… Okidač za uobičajene svađe tijekom prve djetetove godine su dokazivanja tko je umorniji.

Način života naglo se mijenja kad u obitelj stigne novorođenče. Novopečeni roditelji tad nailaze na pregršt problema koji u konačnici uzrokuje svađe, zbog kojih se čak petina parova raziđe u prvih godinu dana djetetova života.

Manjak sna i seksa, rastresenost i emocionalni stres dovode zajednički život na kušnju, a situaciju otežavaju i promijenjeni odnosi s obitelji, slabija međusobna komunikacija i manjak novca te općenito iscrpljenost.

“Tiha misa” traje punih pet dana

Polovica parova češće se svađa nego prije, a trećina kaže kako “tiha misa” zna trajati i po pet dana.

Okidač za uobičajene svađe tijekom prve djetetove godine su dokazivanja tko je umorniji i koji bi roditelj trebao ustati noću, a 16 posto parova gunđa i zbog nedostatka seksa. Brojke pokazuju da se čak 86 posto roditelja manje seksa otkad su dobili dijete, a čekaju i više od dva mjeseca na ponovne intimnosti u spavaćoj sobi. Nešto manje od 20 posto roditelja misli da im partner ne posvećuje dovoljno pozornosti otkad je stigla prinova, pri čemu je 12 posto prenapeto zbog toga što jedan od partnera pritišće da vode ljubav.

Sljedećih šest godina…

Roditelje ipak najviše smeta manjak sna. Dok se tijekom vremena rasplamsaju strasti ispod pokrivača, istraživanja su pokazala da se najmanje šest godina ne spava kao u vremenima prije nego što su postali roditelji.

Prosječno novorođenče probudi se tri puta noću otkad stigne kući. Prva tri mjeseca su kritična, međutim i kasnije se djeca bude noću te ih treba nanovo uspavati ili su bolesna, pa i roditelji imaju isprekidan san. I stres i brige uzimaju dio sna, ali i emocionalni danak u partnerskim odnosima.

Majke prosječno gube oko 40 minuta sna tijekom godine. U prva tri mjeseca nakon rođenja majke u prosjeku spavaju sat vremena manje, a očevi 13 minuta manje. Čak i kad djeca imaju između 4 i 6 godina, trajanje sna njihovih roditelja i dalje je bilo kraće – kod majki 20-ak minuta, a kod očeva 15-ak minuta.

Koliko maratona?

Tipični roditelji provode 54 minute dnevno pokušavajući uspavati dijete, što je gotovo 14 dana u godini. Uz to, prehodaju dnevno dva kilometra dok bebu nunaju, godišnje “prevaljujući” distancu od 28 maratona ili 1174 kilometara. Od iscrpljenosti je 11 posto roditelja priznalo da halucinira, a 44 posto zaboravlja što želi reći. Osam posto ih je čak zaboravilo ime svoje bebe. Na kraju, 64 posto roditelja, kad se osvrne na svoju prvu “roditeljsku” godinu, kaže kako su impresionirali sami sebe s tim što su sve uspjeli “preživjeti”.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu