Categories Novosti

ISTRAŽIVANJA POKAZUJU da najveći stres djeci zadaje upravo domaća zadaća

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Domaća zadaća je jedna od najgorih stvari u životu školaraca. Nakon što su satima sjedili u školskim klupama, kad dođu kući čeka ih gomila domaćih zadaća. Neki kažu da tako bolje savladavaju gradivo koje su naučili u školi, dok drugi tvrde da stvara nepotreban stres djeci i roditeljima koji se često moraju uključiti i pomagati.

Prema novoj studiji koju je provelo Vijeće za bolji san, domaća zadaća je najveći izvor frustracije za školarce. Tako se izjasnilo čak 74 posto ispitanika. 51 posto kaže da utječe na samopoštovanje, 45 posto na očekivanja roditelja, a 15 posto i na nasilničko ponašanje.

Domaća zadaća oduzima i puno vremena, odnosno u prosjeku 15 sati tjedno, dok trećina školaraca tvrdi i 20 ili više sati.

Stres i previše domaće zadaće dovode do nedostatka sna, kako tvrde iz Vijeća.

Prema anketi, 57 posto školaraca izjasnilo se da ne spava dovoljno, a 67 posto njih kaže da noću spava samo pet do sedam sati, što je daleko manje od preporučenih osam do 10 sati.

Iz Vijeća za bolji san tvrde da njihovo istraživanje pokazuje da kada djeca osjećaju veći stres, manje i spavaju. Kasnije liježu, ranije se bude i imaju više teškoća.

”Otkrili smo da djeca žrtvuju svoj san da bi napravili sve domaće zadaće, a zbog toga su pod većim stresom, ali ne dobivaju bolje ocjene”, pojasnila je Mary Helen Rogers iz Vijeća.

Još jedno zanimljivo otkriće ove studije je da učenici koji ranije legnu u krevet i ranije se probude bolje akademski napreduju od onih koji kasno liježu, čak i ako to čine jer pišu domaće zadaće.

Savjet Vijeća za bolji san školarcima je da pokušavaju spavati osam do 10 sati svake noći bez obzira na domaću zadaću. Uz to dodaju da temperatura u sobi treba biti između 18 i 20 stupnjeva Celzijevih, a elektronički uređaji isključeni. Trebaju nabaviti i udoban madrac.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu