Categories Novosti

AKO MISLITE DA VAS DIJETE NE SLUŠA, umjesto vikanja, pokušajte s njim komunicirati na ovaj način

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Odgoj djeteta ponekad može biti težak i frustrirajući. Najbolje to zna Annie Reneau, majka troje djece koja je za portal Scarry Mommy podijelila svoje iskustvo.

“Ne mogu nabrojati koliko sam puta znala vikati na svoju djecu kada bi učinili nešto loše. No tijekom godina sam shvatila da većina djece želi udovoljiti svojim roditeljima i da se s nekim svojim navikama ili ponašanjem zapravo i sami bore. Čak i kad se čini da nešto rade namjerno, pa i kad to rade bez obzira na to koliko im puta ponovili da prestanu”, rekla je.

“Najlakše je podići glas na dijete kad se loše ponaša, no postoji učinkovitiji način koji štedi i vaš glas i vaš odnos s djetetom”, smatra Annie i savjetuje što učiniti po tom pitanju.

“Prvi korak je upamtiti da nedolično ponašanje karakterizira dijete koje se muči, a drugi korak je spustiti se na njegovu razinu i reći mu ove dvije rečenice: ‘Vidim da sada želiš dati najbolje od sebe. Kako ti mogu pomoći s tim?’ Tako tražite od djeteta da bude najbolja verzija sebe, a pritom ga ne ponižavate i ne posramljujete. Podsjećate ih na to da su zapravo dobri, da žele dati sve od sebe i da ste vi tu da im pomognete”, objašnjava Annie i dodaje kako je to zapravo posao svakog roditelja, pomoći djeci izvući ono najbolje iz njih.

“Dokazano je da je autoritarno roditeljstvo neučinkovito i potencijalno štetno. Osim toga, poslušnost iz straha nije pokazatelj istinskog poštovanja. Želim da moja djeca budu poslušna i samodisciplinirana zato što je to ispravno, jer vjeruju mojoj mudrosti i iskustvu, a ne zato što se boje. Ako ne možemo kontrolirati sebe i svoje ponašanje, kako onda to možemo očekivati od djece?”, poručila je ova mama.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu