Categories Vaše dijete

NA OVAJ NAČIN UBLAŽITE BOL koju vaša beba proživljava

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Nježno glađenje beba smanjuje aktivnosti u njihovu mozgu povezane s iskustvom bola, pokazalo je britansko istraživanje koje prenosi BBC.

U okviru istraživanja koje su provela sveučilišta Oxford i John Moores u Liverpoolu, praćena je moždana aktivnost 32 bebe dok im je vađena krv.

Jednu skupinu beba su prije zahvata gladili nježnom četkom i oni su pokazali 40 posto manje moždane aktivnosti povezane s boli.

Autorica Rebeccah Slater kaže kako se čini da “dodir ima analgetski potencijal bez rizika nuspojava”.

Istraživanjem je utvrđeno da se najbolji rezultati u smanjivanju bolova postižu pri brzini glađenja od 3 centimetra u sekundi.

“Roditelji intuitivno glade svoje bebe tom idealnom brzinom”, kaže profesorica Slater.

“Kad bismo mogli bolje razumjeti neurobiološku podlogu tehnika poput masaže djeteta, mogli bismo davati bolje savjete roditeljima kako da umire svoju djecu.”

Ta brzina glađenja aktivira osjetne neurone kože za koje se već prije utvrdilo da smanjuju bol kod odraslih osoba.

“Postojali su dokazi koji su sugerirali da se ti neuroni mogu aktivirati kod beba i da sporo, nježno glađenje može izazvati promjene u aktivnosti mozga kod djece”, kaže profesorica Slater.

Dodaje da bi studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Current Biology”, mogla objasniti dosadašnje dokaze o umirujućoj snazi dodira i tehnika poput masaže djeteta ili “efekta klokanskog tobolca” kada se nedonoščad drži prislonjena uz kožu, čime se osnažuje veza roditelja i djeteta te možda smanjuje bol.

“Prethodna istraživanja pokazala su da dodir može pojačati vezu s roditeljima, smanjiti stres za oba roditelja i bebu i smanjiti duljinu boravka u bolnici”, kaže profesorica Slater.

Autori istraživanja sada planiraju ponoviti svoj eksperiment na nedonoščadi kod kojih se putovi prenošenja osjeta tek razvijaju.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu