Categories Vaše dijete

ZNATE LI ZAŠTO SU banane najbolje za vašu bebu?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Banana je uz jabuku, krušku, krumpire i mrkvu jedna od prvih namirnica koja se uobičajeno uvodi u dohranu beba, i to već od petog ili šestog mjeseca života.

No ako ste ikada pitali zašto su baš banane na popisu prvih namirnica kojima se započinje dohrana, dobro će vam doći ove važne činjenice.

Osim što je banana hranjiva, ona je ujedno lako probavljiva i jako rijetko izaziva alergije, što je valjan dokaz da se krene s njom, no daleko od toga da su joj to jedini aduti.

Banana je odličan izvor kalija, proteina i složenih ugljikohidrata, kao i brojnih vitamina i minerala. Tako, primjerice, u odnosu na jabuke, banane sadrži triput više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza te dvaput više svih ostalih vitamina i minerala.

Osim toga, sadrži i triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome da opušta i poboljšava raspoloženje pa tako pomaže čak i malo umiriti bebu.

Za dohranu koristite zrele banane koje su lakše probavljive od zelenih te neće utjecati na pojavu zatvora, ali neka vam banana ipak ne bude baš prvi izbor u početku dohrane.

Naime, banana je dosta slatka i jako ukusna pa neke bebe znaju odbacivati sve nove okuse koje kušaju nakon nje.

Zato je radije, dok se beba ne navikne na kušanje novih okusa, kombinirajte s jabukama, kruškama i žitaricama.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu