Categories Vaše dijete

ZNATE LI ŠTO NAPRAVITI ako vaše dijete ne želi zaspati?

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Roditelji često imaju problem kada šalju dijete na spavanje. Ponekad djeca ne žele spavati, često se dižu, dolaze u vašu sobu i neutješno plaču. Roditelji moraju znati to da je za njihovo dijete vrijeme za spavanje relativno dosadno, a mnoga djeca imaju i noćne more.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaše dijete ostane u krevetu nakon što ga pošaljete na spavanje.

1. Napravite raspored
Ako vaše dijete iz kreveta izlazi svakih 10 sekundi, to znači da nije dovoljno umorno da bi spavalo. Zato dobro napravite raspored djetetova spavanja. Ako dijete spava u poslijepodnevnim satima, nemojte ga slati na spavanje prije 20 ili 21 sat. Također, ista situacija je i kada je obrnuto. Između prvog buđenja i poslijepodnevnog spavanja morate napraviti razliku od pet sati.

2. Rutina pred spavanje
Rutina pred spavanje je vrlo bitna jer će dijete točno znati da je došlo vrijeme za spavanje. U vašoj rutini koja može biti tuširanje djeteta, čitanje bajki, poljubac i zagrljaj pred spavanje, morate biti dosljedni. Dijete će tako naučiti da je došlo vrijeme za spavanje i neće se buniti.

3. Otvorena vrata
Budući da djeca često imaju noćne more, preporučuje se da roditelji ostave otvorena vrata od svoje sobe kako bi mogli osluškivati dijete i utješiti ga kada preživi noćnu moru. Tako će dijete osjećati dodatnu sigurnost dok spava.

4. Odlazak u krevet učinite mu zanimljivim
Potrudite se da odlazak na spavanje bude zabavan djetetu. Pročitajte mu priču, ispričajte mu omiljenu anegdotu ili mu otpjevajte uspavanku, ali ako se dijete bude budilo usred noći, bez puno pompe vratite ga u krevet i umirite ga kako bi ponovno zaspalo.

IZVOR: INDEX.HR

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu