Categories Vaše dijete

ZBILJA NIJE TAKO TEŠKO odgojiti pristojnu djecu

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Pristojna djeca vjerojatno su san svakog roditelja – pozdravljaju kad idu u goste, zahvaljuju na svemu, pristojno odbijaju još slatkiša… i onda se probudite i shvatite da ste samo lijepo sanjali… ili ne baš?

Svako dijete je drukčije i ima svoj karakter od malih nogu, pa stoga ne postoji zlatno pravilo kojeg trebamo slijediti. Neka djeca vole pravila i pridržavaju ih se, a neka pak ne. Većinom je toliko teško jer je to “proces” koji traje godinama i zahtjeva od nas da uvijek gledamo prema konačnom cilju (pristojno, dobro odgojeno dijete), a ne prema kratkoročnim ciljevima (da spriječimo ispad bijesa u dućanu).

Claire McCarthy, koja ima 25 godina iskustva kao pedijatrica, ali i roditelj, napravila je popis četiri važne stvari za odgoj pristojne djece:

Budite dobar primjer – ne možete očekivati od djeteta da govori “molim” i “hvala” i ponašaju se dobro prema drugima, ako to ne vide na vašem primjeru. zapamtite da djeca uvijek više promatraju stvari koje radimo, a ne koje govorim.

Budite dosljedni – ako je djetetu skakanje na kauču zabavno, a ponekad kažete “ne”, ali ponekad i popustite, normalno je da će dijete pokušati. Ali ako uvijek kažete “ne”, vaše dijete uči pravila kuće i manje je vjerojatno da će skočiti na kauč. jednom kad ste rekli “ne”, uvijek mora biti “ne”,  što može biti iscrpljujuće i zato dobro birajte svoje bitke.

Počnite rano – možda je slatko kad vaš dvogodišnjak udari drugo dijete, i ne ozlijedi ga, ali ako pričekate s odgajanjem i ne kažete odmah jasno da udaranje nije u redu, kasnije će biti sve teže. Vaše će dijete će opravdano biti zbunjeno: ako je do sada bilo u redu, zašto više nije? Važno je znati da udaranja ili ugrizi mogu biti i dio razvojne faze: dvogodišnjak neće udariti jer je zao ili zloban, već tako pokazuje frustracije, ljutnju ili tugu. Ako im rano počnete objašnjavati što je u redu, a što ne, pomoći ćete im razumjeti dobre i loše načine izražavanja emocija.

Pokazujte ljubav – budite pozitivni u vezi s dobrim ponašanjem ili kada se smire i zaustave loše ponašanje. Kada se dijete dobro ponaša, skloni smo ga uzeti zdravo za gotovo, ali dijete zaslužuje pohvalu kad slijedi pravila, a ne samo kazne kada to ne rade. Također, razlika je ako provodite vrijeme s djecom i pokazujete im da ste uz njih. Stavlja disciplinu u kontekst i olakšava i vrijedi za djecu da se ponašaju dobro.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu