Categories Vaše dijete

OVOLIKO BEBI TREBA da izgovori svoju prvu riječ

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Istraživanje na Institutu za proučavanje mozga u Washingtonu otkrilo je kako bebe treniraju riječ koju žele izgovoriti i puno prije nego što im to doista uspije.

Bebe počinju razvijati govor vrlo rano, a već u šestom mjesecu života puno toga što im se govori potpuno i razumiju. Do svog prvog rođendana bebe se najviše fokusiraju na izgovor riječi koje najčešće čuju, kako je pokazalo istraživanje.

Slušajući roditelje s kojima provode najviše vremena, bebe se usredotoče na riječi koje im se čine najjednostavnije, a dokazano je da bebin mozak pokušava shvatiti kako pravilno izgovoriti riječ. Neinvazivnim snimanjem utvrđeno je da je dio djetetova mozga zadužen za planiranje kretnji govornog aparata vrlo aktivan kad sluša svoje roditelje.

Roditelji su prilikom testiranja naizmjence govorili materinskim i španjolskim jezikom. Kod beba do sedam mjeseci života regije u mozgu aktivirale su se kad su čule roditeljski glas bez obzira na jezik kojim su tada govorili. Kod djece starije od sedam mjeseci uočena je povećana aktivacija promatranih područja u mozgu kad su roditelji govorili na materinskom jeziku.

Svrha ovog istraživanja bila je upozoriti roditelje na važnost razgovora s bebama već od njihovih prvih dana. Dijete razvija svoj mozak slušajući nas, pričajući djetetu pripremate ga na prve riječi koje će izgovoriti. Čudesne se stvari događaju u toj malenoj glavi!

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu