Categories Vaše dijete

OVO MOŽETE OČEKIVATI u ponašanju vaše bebe do prve godine života

Bebe rastu i razvijaju se na različite načine, no postoji nekoliko socijalnih i emocionalnih vještina koje sve bebe (nesvjesno) razvijaju do određenog mjeseca starosti. Korisno je pratiti razvoj tih vještina kako biste znali pravovremeno reagirati ako dođe do bilo kakvih problema.

Pa onda, što je to što će vaša beba postići od dana kad je rođena, do svog prvog rođendana?

Do drugog mjeseca starosti
Beba će se početi smijati i gledati ravno u vas. Naučit će da treba plakati kako bi joj potrebe (hrana, česta pelena…) bile zadovoljene. Ponekad će se sama smiriti cuclanjem prstića ili ruku.

Do četvrtog mjeseca starosti
Naučit će se smijati iz zabave i zabavljati samu sebe. Naučit će plakati ako se prestanete igrati s njome – naučit će zahtijevati pozornost. Počet će komunicirati s vama oponašajući vaše izraze lica.

Do šestog mjeseca starosti
Počet će raspoznavati sebi bliske ljude od stranaca i onih koje vidi po prvi puta. Prepoznat će vaše emocije i pokazati to plačem ili smijanjem. Zavoljet će proučavati se u ogledalu.

Do devetog mjeseca starosti
Beba će početi pokazivati nervozu pred strancima i plakat će kad ne bude okružena poznatim osobama. Počet će prepoznavati predmete u obliku odabira draže igračke među više njih s kojima se dosad zabavljala.

Do 12. mjeseca starosti
Dijete će s vama i ljudima koje poznaje igrati omiljene igre. Pokazat će potrebu za sve više interakcije, na primjer, dat će vam igračku koju tražite ili proizvesti neki zvuk koji će vam reći što od vas traže.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu