Categories Novosti

ZNAMO ZAŠTO MAME radije nose bebu na lijevoj strani tijela!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako ste majka i primjećujete da vam je lijeva ruka jača od desne, za ovu zanimljivu pojavu možete okriviti upravo bebe.

Sada znamo da mame radije drže bebe na lijevoj strani tijela. Ovaj fenomen, koji se naziva sklonost lijevoj strani pri nošenju, zajednički je svim sisavcima, otkrilo je novo objavljeno istraživanje u časopisu “Nature Ecology and Evolution”. Razlog je taj što potiče desnu stranu mozga za obradu emocija i informacija u svijetu oko nas.

Prethodna istraživanja pokazala su da 70 do 85 posto žena nose i ljuljaju bebu na lijevoj strani tijela. U novoj studiji, istraživači su proučavali 10 različitih vrsta životinja, uključujući orke, klokane i morževe, i kod svih su otkrili da majke drže potomke na lijevoj strani.

Tim istraživača došao je do zaključka da takvo specifično pozicioniranje dopušta majkama primanje informacija koje se analiziraju u desnoj strani mozga.

Desna polutka mozga kontrolira lijevu stranu tijela i obrnuto. Kada držimo bebu na lijevoj strani tijela, mozak obrađuje emocije, plakanje i prepoznavanje lica desnim dijelom mozga.

Desna strana mozga je također zaslužna za odgonetanje i seciranje onog što primjećujemo i vidimo, što pridonosi povezivanju s bebom.

“Možemo pretpostaviti da je takvo držanje kod majki povezano s povećanom potrebom za praćenjem djeteta u nesigurnoj okolini”, zaključili su istraživači, koji dodaju da je zanimljivo što se to češće događa u prvim tjednima bebinog života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu