Categories Novosti

ZBOG OVOGA JE MAJČINSTVO najbolja i najgora stvar na svijetu

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Nitko nije rekao da je biti mama lako, ali mora li stvarno biti toliko teško, pitaju se mnoge mame. Ipak, koliko god bilo teško, na kraju dana znaju da se isplati jer ljubav djece je neprocjenjiva. Donosimo vam priče pet mama koje su realno progovorile o tome kako je majčinstvo promijenilo njihove živote. Bez zadrške ispričale su o svakodnevnim problemima s kojima se susreću, a o kojima je mnogim mamama neugodno pričati, piše thekit.ca.

“Nedostaje mi mogućnost da se na brzinu spremim i odem kod prijatelja”
“Ono što vam nitko ne kaže jest činjenica da ćete se ponekad osjećati jako usamljeno. Sad imate ovo prekrasno malo ljudsko biće i plačete jer ste tužni što nemate nikoga osim svog partnera za svakodnevni razgovor. Nedostaju vam tračevi, nedostaje vam priča o vijestima, o filmovima, omiljenoj seriji… Kao da ste mjesecima bili u nekoj magli i život je tekao bez vas. Kolega s posla se oženio, drugi je dao otkaz, prošla je cijela sezona TV serije, izašao je novi nastavak omiljenog filma, a vi stojite zbunjeni i pomalo povrijeđeni što se to sve zbilo mimo vas. Malo ste se udaljili od prijatelja koji nemaju djecu. Ne žele vas gnjaviti jer znaju da imate pune ruke posla s djetetom, a vi se osjećate usamljeno i izolirano. Nedostaje mi mogućnost da se samo spremim i odem kod prijatelja. Sad sve trebam planirati s djecom. Kada moram nazad kući? Kada će djeca na spavanje? Kada se sutra moram probuditi? Sve su to pitanja na koja moram imati odgovor prije nego što izađem. I umorni ste. Stalno ste umorni. Ne znate više kad ste zadnji put odspavali noć u komadu. Djeca idu po noći u WC, imaju noćne more, kašlju, kišu, plaču, zovu mamu, bude se jer im je vruće, hladno ili su izgubili omiljenu igračku ili je mačka ušla u sobu ili…”
Catherine, 42

“Ja sam nervozna licemjerka predozirana kofeinom s ispucalim vrhovima i krhkim brakom”
“Danas sam se na sav glas izderala ‘SVI PRESTANITE VIKATI’ na sina i muža. Opet. Postala sam nervozna licemjerka predozirana kofeinom s ispucalim vrhovima i krhkim brakom. To su trenuci u kojima se pitam zašto su djeca morala uništiti moj savršeno uredan život. A onda su tu i ti drugi trenuci u kojima se osjećam toliko povezano s njima i volim ih toliko koliko nisam znala da se može voljeti ikoga. Danas je moja debela beba prvi put samostalno stajala i pogledala me kao da mi govori: ‘Uspjeli smo, mama!’ A moj predškolac je prestao gledati TV i počeo pljeskati od oduševljenja, poljubio bebu i šapnuo joj na uho: ‘Bravo. Brzo učiš.’ Još se učim kako biti dobra majka, ali svaki put kad me ta debeljuškasta ruka pomazi po obrazu ili nasloni glavu na moje grudi motivirana sam da se i dalje trudim. Jer koliko god majčinstvo uključivalo vike, buke i pogrešaka, ipak je biti mama jedna velika čast.”
Kate, 35

“Tu je golema doza ljubavi, ali i strah, umor i grižnja savjesti”
“Ljudi vas pokušaju upozoriti prije majčinstva. Otišla sam na sastanak s mladim mamama dan prije nego što sam rodila sina Charlieja. Slušala sam te neispavane, umorne i nervozne mame kako pričaju kako će mi se život iz temelja promijeniti. Kod mene će biti drugačije, rekla sam veselo i ne sluteći da ću samo dva dana kasnije izgledati kao Brad Pitt na kraju filma Legenda o jeseni, tumarati i jecati. Osim što ja nisam vrludala naokolo nego sam bila prikovana za kauč. Sjećam se da sam gledala Sluškinju s Manhattana i pokušavala dojiti (i samo pokušavala). Bila sam preplavljena osjećajima ljubavi za to malo klupko na mojim prsima, boli i straha. Iz tog razdoblja postoji fotografija na kojoj u jednoj ruci držim bebu, u drugoj pivo i plačem. Ta fotografija je pravi odraz toga kako ja doživljavam majčinstvo. Tu je golema doza ljubavi, ali i strah, umor i grižnja savjesti. Charlie sada ima tri godine i zaigran je dječak, voli kopati nos i slagati puzzle. Volim ga sve više i više, ali majčinstvo nije postalo lakše, samo je s vremenom drugačije.”
Laura, 38

“To je najteži zadatak na svijetu koji ne možete razumjeti dok ne postanete mama” 
“Biti mama je najljepša stvar na svijetu, ljubav kao nijedna dosad, bla bla. Stvarno jest. Ali ujedno te i cijelu proguta, zajedno s tvojom slobodom. To je najteži zadatak na svijetu koji ne možete potpuno razumjeti dok ne postanete roditelj. Kad čujem ‘mama’ 47. put u satu samo se trgnem. Kad čujem ‘mama’ 67. put zavrti mi se u glavi i zavičem: ‘MOOOOOLIM??!!!!’ Ponekad i tiho kažem ‘Da, ljubavi?’ i pogledam tog malog čovjeka za čije potrebe živim. To je jedan veliki vrtlog emocija.”
Dana, 43

“Ovaj osjećaj krivnje je teži nego što sam mislila da će biti”
“Ja sam mama jednogodišnjakinje. Prošla sam sve najgore nakon porođaja: nedostatak sna, bebine grčeve, baby blues… Ipak, jer sam prošla sve to u početku, kasnije mi je bilo lakše podnijeti neke faze, kao na primjer plakanje tijekom vožnje automobilom. Majčinstvo je srozalo moj društveni život. I to ne zato što sam prezaposlena ili umorna nego jer prijatelji žele vidjeti moju kćer pa je moram povesti. Ali meni treba vremena samo za sebe. Zvuči plitko, zar ne? Treba mi to za moje psihičko zdravlje. I onda se osjećam loše i osjećam grižnju savjesti. Kad se zaderem na nju, grizem se. Isto kao i kad je ne mogu uspavati pa postanem nervozna. Već se osjećam loše jer ću je morati poslati u jaslice kad se vratim na posao. Nisam izašla nasamo s mužem otkako se ona rodila. Jer ću osjećati krivnju. Ovaj osjećaj je teži nego što sam mislila da će biti. Ali koliko god majčinstvo bilo teško, imam kćer koja će se ugledati na mene i koja misli da su moje grimase najsmješnija stvar na svijetu.”
Fiona, 38

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu