Categories Vaše dijete

IMA LI VAŠE DIJETE “bijeli sjaj” u oku? Ako ima, odmah ga odvedite liječniku!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Tyraah Bell-Lama iz Velike Britanije imala je samo osam mjeseci kad su je roditelji odveli liječniku zbog bijelog sjaja iza oka. Njezina majka, 27-godišnja Jade Bell, primijetila je sjaj na obiteljskoj fotografiji.

Odmah je poslana u bolnicu gdje je, nakon krvnih pretraga i snimaka, par dana prije Božića, otkriveno da ima retinoblastom, rijetki tumor koji je smrtonosan ako se ne otkrije na vrijeme. To je oblik tumora mrežnice koji se često razvija u ranom djetinjstvu. Prvi znak je upravo bjelina u zjenici, tzv. refleks mačjeg oka.

Par tjedana nakon dijagnoze, Tyraah počela je prvi od šest ciklusa kemoterapija. Uspjela je pobijediti tešku bolest. Mala djevojčica je stalno bila u bolnici i nuspojave su bile strašne, ali je sad sretna, zdrava dvogodišnjakinja, prenosi Daily Mail.

Retinoblastom pogađa samo jedno oko i Tyraah sada nema potpuni vid na desnom oku, ali ga liječnici pokušavaju “ojačati” pokrivajući lijevo oko kad je vani. Dva najčešća simptoma su obično bijeli odraz iz zjenice i strabizam.

Obratite pažnju kad sljedeći put fotografirate dijete. Upalite bljeskalicu i, ako se na svim fotografijama vidi bijeli sjaj u jednom oku, javite se pedijatru. Retinoblastom je vrsta tumora kod kojeg je važna rana dijagnoza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu