Categories Vaše dijete

ČETIRI KORAKA KOJE MORATE NAPRAVITI ako vam dijete ima povišenu temperaturu

Young mother and her baby, sleeping in bed

Što prvo učiniti kada vam dijete ima povišenu temperaturu? Bez panike! Imamo za vas četiri koraka koja morate napraviti.

Nakon što liječnik preda dijete roditeljima, oni odlaze sa svojim malim anđelom doma i počinju stjecati znanje i iskustvo o djetetovim potrebama. Sve funkcionira, no kada dijete dobije lagano povišenu temperaturu, mladi roditelji mogu postati jako zabrinuti.

Prva stvar koju morate napraviti je provjeriti sa svojim pedijatrom. Ako ste u dvojbi, otiđite na hitan prijam.

Međutim, u mnogim slučajevima groznica dojenčeta ne mora biti veliki problem. Prije svega morate znati pravu definiciju: „Ako je djetetova temperatura viša od 38 stupnjeva, nazovite svog liječnika.

Za blage do umjereno povišene temperature, vaš bi vas pedijatar mogao zatražiti da ju pokušate smanjiti kod kuće.

Ovdje su popisana četiri koraka koje treba poduzeti kada vaše dijete ima povišenu temperaturu:

TREBATE ZNATI PRAVILNO IZMJERITI TEMPERATURU
Postoje mnogi uređaji kojima možete ispravno izmjeriti temperaturu. Danas, pomoću digitalne tehnologije, možete pronaći mnoge digitalne termometre u ljekarni koji su prilično točni. Postoje različiti dijelovi tijela gdje se temperatura može izmjeriti, ali zapamtite, rektalno je najpreciznije.

ODRŽITE SVOJE DIJETE HIDRATIZIRANO
Kada dijete ima temperaturu, može se dogoditi da dehidrira. Kod male djece se dehidracija može razviti vrlo brzo. Postoje mnoge vrste rješenja na tržištu koja mogu biti učinkovita. Majčino mlijeko je još jedan odličan način za hidrataciju djeteta. Uvijek pratite svoje dijete kako biste bili sigurni jesu li mu/joj pelene mokre i proizvodi li dovoljno sline.

OSIGURAJTE DJETETU UDOBNOST
Napravite sve što je potrebno kako biste bili sigurni da je vašem djetetu udobno. Nemojte zatrpavati dijete teškom odjećom ili dekama. Također, vodite brigu o temperaturi u sobi koja bi trebala biti na normalnoj razini.

PROVJERITE LIJEKOVE S LIJEČNIKOM
Prije nego što djetetu date lijek, uvijek provjerite sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da su tip i doza lijeka prihvatljivi za dijete. Acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u snižavanju povišene temperature. Ali, zapamtite, aspirin kod beba povezan je s Reye sindromom, izuzetno rijetkom ali ozbiljnom bolešću koja može utjecati na mozak i jetru, stoga se obavezno prvo posavjetujte sa svojim liječnikom.

S.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu