Categories Vaše dijete

AKO ŽELITE IMATI SRETNU DJECU, slijedite ova pravila

Razvojem tehnologije, prilagođavamo način življenja i, u ovom slučaju, odgoj djece. Prije pametnih telefona i tableta, djeca su slobodno vrijeme provodila igrajući se na svježem zraku. Dobacivala su se loptom, vozila bicikl i igrala skrivača. Igra je trajala dok se ne bi uključila ulična rasvjeta i tada su djeca odlazila kućama na večeru i kupanje. Iako više ne živimo u tom vremenu, možda je vrijeme da vratimo neke osnove.

To je novi svijet. Danas roditelji djeci daju naprednu tehnologiju kako bi imali trenutak mira i kako bi se djeca se zabavila. Psiholozi s Harvarda proučavali su svijet današnjice u odgoju djece. Odgoj i životne navike se svakako trebaju prilagoditi novim uvjetima življenja, no psiholozi su zaključili da postoji nekoliko osnovnih elemenata za odgoj djece kojih se još uvijek možemo pridržavati.

Provedite vrijeme sa svojom djecom
To je najjednostavniji savjet koji preporučuju svi ugledni psiholozi. No, živimo u trenutku kada vodimo bitku s vremenom. Tehnologija nas okružuje i zaokuplja 24 sata na dan. Tu spadaju društvene mreže, vijesti, e-mailovi i komunikacija s bližnjima putem SMS poruka. Briga o djetetu također zahtijeva vrijeme, stoga je lakše zabaviti dijete dajući mu tablet ili mobitel. Kvalitetno provedeno vrijeme s djecom znači igranje s loptom, čitanje, planinarenje, igranje u parku ili šetnju. Nužno je provoditi interakciju licem u lice. To su stvari koje će se pamtiti. Djeca često zaboravljaju poklone. Samo žele provesti kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima.

Otvoreno razgovarajte s djetetom
Većina se smatra brižnim roditeljem no, djeci je ponekad potrebno više. Pokušajte saznati što se događa u životu vašeg djeteta. Provjerite kod nastavnika, trenera ili mentora postoji li promjena u djetetovom ponašanju. Dopustite djetetu da se osjeća ugodno kada razgovara s vama. Dijete treba znati da je ono prioritet u vašem životu. Nije dovoljno pokazivati mu ljubav i pružati pažnju poklanjajući darove, držati ga na sigurnom ili hraniti. Djeci su potrebne potvrde i kroz riječi. Riječi su važne. Pozovite dijete da sjedne i podijeli priče o školi, zadaći i prijateljima.

Pokažite djetetu kako riješiti probleme
Jedan od najvećih darova koje možete dati svom djetetu jest sposobnost za analizu i rješavanje problema. Naučite ga da sazna što želi. Ne možete rješavati sve njegove probleme. Dopustite mu da se samostalno snalazi kako bi izraslo u produktivnu odraslu osobu. Također mu dopustite da podijeli svoje probleme i dajte mu savjet ako ga traži.

Pokažite djetetu zahvalnost i pohvalite ga svaki dan
Znanstvenici kažu da je pokazivanje zahvalnosti vrlo korisno za djecu jer im pomaže razviti velikodušnost, suosjećanje i sposobnost praštanja. Također je više vjerojatno da će ta djeca biti zdrava i sretna. Roditelji bi trebali dati do znanja djeci i da su ponosni na njihova postignuća. Važno je da djeca vide zahvalnost kao izvanredan dar. Pohvalite dijete i zahvalite mu za to što je napravilo nešto dobro i lijepo. Naučite ga kako biti empatičan i suosjećajan. Djeca najbolje uče kroz primjer. Odvedite ga u sklonište za beskućnike. Izložite ga ljudima koji nisu u istom položaju kao vi. Dopustite mu da svjedoči koliko je sretno što ima vlastiti dom. Budite otvoreni s njim. Ovim pristupom mu možete pomoći ukloniti predrasude o ljudima. Zapamtite da sve počinje kod kuće.

Proširite njihove vidike
Učite dijete da bude dobar slušatelj, komunicira bez korištenja tehnologije, pokazuje suosjećanje prema drugima, ne sudi i da razbija predrasude. Roditelji su ključni faktor ljudske evolucije, a djeca imaju iznimne sposobnosti upijanja i prilagodbe. Izlažite dijete različitim kulturama i pomognite mu razviti ljubav, ljubaznost i sreću.

IZVOR: ORDINACIJAZDRAVLJA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu