Categories Trudnoća & porod

ZNATE LI ZBOG ČEGA drhtite nakon porođaja?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U minutama nakon porođaja žene često uhvati nekontrolirana drhtavica, što ih može zbuniti i uplašiti. Iako nestane porođajni bol, drhtanje cijelog tijela može izazvati dodatan bol u mišićima.

Uglavnom niti deke ne pomognu, tijelo se trese, a zubi cvokoću. Dobra vijest je da je to – normalno. Drhtavica može biti toliko jaka da majka ne može ni držati bebu. Javlja se, bez razlike, i kod porođaja završenih carskim rezom, kod onih pod anestezijom, ali i kod žena koje ju nisu primile.

“S obzirom na to da je porođaj stresni događaj koji može izrazito iscrpiti ženin organizam, treba rodiljama objasniti da se ne trebaju brinuti zbog drhtavice nego je samo trebaju propustiti kroz sebe i ne opirati se pa će se tako tijelo lakše i brže opustiti”, pojasnila je ginekologinja dr. Petra Podobnik Brlečić.

Ističe i kako su ovi simptomi uobičajeni i vrlo česti kod većine žena. Naime, koncentracija hormona stresa naglo se snižava nakon porođaja.

Adrenalin i stres, fizički, ali i psihički, oslobađaju se tako da se aktiviraju duboki mišići i tijelo podrhtava.
Danas postoji i cijeli jedan novi način otpuštanja stresa iz tijela, takozvana TRE metoda, kojom se otpuštaju napetosti iz mišića i tijela kroz proces drhtanja.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu