Categories Trudnoća & porod

ŽENE, NE TREBATE SE BRINUTI! Majčinstvo je bolje što ste starije

Mlada mama izraz je koji je svima blizak, a obično se već u 25. godini žene počne ispitivati “kad misle roditi”, govori se o biološkom satu i općenito ih se gnjavi tim pitanjem, tako da se uvriježilo mišljenje da je djecu bolje roditi ranije.

Ipak, jedno je dansko istraživanje pokazalo – upravo suprotno. Istraživanje na koje su se znanstvenici odlučili, potaknuti činjenicom da iz dana u dan raste broj starijih trudnica, pokazalo je da psihološka zrelost majke ima pozitivan učinak na odgoj djece i njihov razvoj sve do 15. godine života.

Djeca koje su rodile žene starije od 35 godina imaju manje problema s emocijama i ponašanjem te su verbalno i društveno naprednija od svojih vršnjaka koji imaju mlađe mame.

“Znamo da ljudi s godinama postaju tolerantniji prema drugima, sami se bolje emotivno razvijaju te su psihološko fleksibilniji”, rekao je autor studije profesor Dion Sommer te dodao kako u tome leži dobrobit za djecu, a prenosi “Huffington Post”.

Starije mame djecu odgajaju bez puno vike, staloženo i mirno što utječe na njihov razvoj do 15. godine. U pubertetu već vrijede neka druga pravila i dob roditelja nema veze s odgojem tinejdžera.

Studija je također pokazala da su starije mame sretnije tijekom trudnoće i kada rode dijete. One uglavnom imaju stabilnu emotivnu vezu i bolju financijsku situaciju, što također utječe na njihovo mentalno stanje. Netočna je tvrdnja, dodaje autor studje, da stariji roditelji nemaju dovoljno energije za svoju djecu. Naprotiv – baš zbog njih je imaju. Prethodna britanska studija pokazala je i to da osobe koje postanu kasnije roditelji, dulje žive.

No, odgađanje trudnoće, naravno, sa sobom nosi i neke rizike – veću vjerojatnost da se djeca rode s mentalnim poteškoćama i rizičniju trudnoću.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu