Categories Trudnoća & porod

ŽELITE LI OSTATI TRUDNI, ovo je ono što muškarac mora napraviti

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Želite da spermiji budu zdravi i pokretni na putu do cilja, zar ne? U trenutku začeća, ne mora samo žensko tijelo biti zdravo kako bi došlo do sretnog događaja, a za slučaj da se pitate što bi to muškarac mogao učiniti da buduća beba bude zdrava, ovaj članak reći će vam upravo to.

Održavati zdravu kilažu. Prekomjerna tjelesna težina posljedice bi mogla pokazati na kvaliteti sperme, a može djelovati i na muškarčevu izvedbu u krevetu pa ju je korisno držati pod kontrolom.

Jesti hranu bogatu folnom kiselinom. Ni to nije rezervirano samo za trudnice. Muškarci koji imaju nisku razine folne kiseline pokazali su veću mogućnost za razvoj nezdravog broja kromosoma u spermi, pokazalo je jedno istraživanje iz Kalifornije. Ako takva sperma oplodi jajašce, veće su šanse za pobačaj ili razvoj bolesti u djeteta. Zato je dobro u prehranu uvrstiti grah, salatu, citrusno voće i cjelovite žitarice.

Prestati pušiti i konzumirati alkohol, te smanjiti unos kave. Pušenje ionako nije zdravo za buduću trudnicu, a nikotin smanjuje broj sperme i njezinu pokretljivost. Potrebno je tri mjeseca kako bi se vidjele promjene u tijelu nakon prestanka pušenja, tako da od cigarete treba odustati prije nego što se zaozbiljno bacite na posao. Alkohol također smanjuje pokretljivost sperme i utječe na njezino zdravlje. Napitke koji sadrže kofein, poput kave i onih energetskih, trebalo bi svesti na minimum, i dnevno ne konzumirati više od 300 miligrama, jer oni smanjuju gustoću sperme.

Pripaziti na to koje lijekove pije. Od onih prepisanih, do vitamina i dodataka prehrani – sve ih treba provjeriti s liječnikom. Neki lijekovi utječu na brojnost spermija pa bi mogli potkapati vaš trud.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu