Categories Trudnoća & porod

UTJECAJ TRUDNOĆE na promjene u strukturi mozga uistinu postoji

ThinkstockPhotos-469900040

Rezultati istraživanja ukazuju na promjene u strukturi mozga uzrokovane trudnoćom. Razlog promjena jest pripremanje na zadaće koje donosi majčinstvo.

Istraživanje koje su proveli nizozemski znanstvenici pokazalo je da trudnoća utječe na značajne promjene u strukturi i veličini pojedinih dijelova mozga. Promjene mogu trajati i dvije godine nakon porođaja, a važne su zato što pripremaju majke za zadaće koje im donosi majčinstvo.

Kod majki s najizraženijim promjenama tijekom testiranja evidentirana je viša razina emocionalne povezanosti s djetetom za razliku od žena u čijem su mozgu promjene bile manje.

Studija nam prvi put pruža uvid u to na koji način trudnoća utječe na strukturu sive materije u ljudskome mozgu“, riječi su voditeljice studije i profesorice na nizozemskom Sveučilištu Leiden, Elselin Hoekzem, prenosi T-Portal. Ipak, još uvijek nije u potpunosti jasno zbog čega kod trudnica dolazi do ovakvih promjena u strukturi dijelova mozga, no moguće je da one pomažu ženama u pripremi za zadaće majčinstva.

Znanstvenici su skenirali mozak 25 žena prije i nakon porođaja. Istraživanje su proveli među ženama koje su prvi put trudne kako bi otkrili strukturalne promjene što ih u sivoj tvari njihova mozga uzrokuje trudnoća. U istraživanju je sudjelovalo i 19 muškaraca koji su prvi put postali očevi, 17 muškaraca bez djece i 20 žena koje nikada nisu rodile.

U odnosu na ostale sudionike istraživanja, kod žena koje su prvi put postale majke zamijećen je značajan gubitak sive tvari u dijelovima mozga povezanim s “teorijom uma”, odnosno sposobnošću pripisivanja mentalnih stanja sebi i drugima, što podrazumijeva namjeru, želju i vjerovanje. Kada su tim ženama pokazali fotografije njihovih beba, primijetili su snažniju aktivnost u dijelovima mozga koje je izmijenilo “drugo stanje”, nego dok su gledale fotografije drugih beba. Gotovo sve izmjene sive tvari i dalje su se mogle vidjeti i dvije godine poslije ženina porođaja, uz izuzetak djelomične obnove sive tvari u hipokampusu, dijelu mozga zaduženom za pamćenje“, prenosi T-Portal.

Neuroznanstvenica Rebecca Saxa navodi da je ograničenost istraživanja u tome što je provedena na malom broju ispitanica te u tome što nije donijela informaciju kada i zašto se promjene događaju kod žena koje prvi put postaju majke. Stoga je sasvim nejasno uzrokuju li promjene u dijelovima mozga trudnoća, porođaj ili prvi dani povezivanja majke i novorođenčeta.

Zaključci autora studije upućuju na to da se navedene promjene događaju kako bi pripremile majke na zadaće koje donosi majčinstvo, te mogu puno reći o kvaliteti odnosa između majki i novorođenčadi nakon porođaja“, prenosi T-Portal.

pregnancy-1000417_640

IZVOR: tportal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu