Categories Trudnoća & porod

OVO JE RAZLOG zbog kojega u torbu za rodilište morate staviti žvakaće gume

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Buduće mame prilikom pakiranja torbe za rodilište razmišljaju o potrepštinama za bebinu i osobnu higijenu, no rijetko im padne na pamet ponijeti žvakaće gume.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal od Maternal-Fetal and Neonatal Medicine” ispitalo je učinke koje žvakaća guma ima na oporavak nakon carskog reza.

Analizom 17 slučajeva kojima je okupljeno više od 3.000 žena istraživači su pokušali doći do zaključka može li žvakaća guma pomoći.

Ženama su žvakaće gume dane odmah po porođaju, a žvakale su ih tri puta dnevno po 30 minuta.

Rezultati su pokazali da je žvakanje žvakaće gume pomoglo brži oporavak probavnog sustava. Žene su brže počele ispuštati vjetrove i bilo im je potaknuto brže kretanje crijeva nego kod onih koje nisu koristile žvakaće. Ne samo da je tako smanjeno vrijeme oporavka crijeva nego je bilo i manje slučajeva mučnina i povraćanja.

Žene koje su žvakale žvakaće gume su znatno brže imale apetit.

Nakon analize rezultata, ispitivači su zaključili da ”žvakanje žvakaće gume treba započeti odmah nakon carskog reza i prakticirati tri puta dnevno po pola sata dok se ne pojave vjetrovi koji su znak početka oporavka probavnog sustava”. Preporučili su i bolnicama da počnu razmatrati korištenje žvakaće gume u postoperativnoj njezi.

Dr. Gino Pecoraro kazao je kako jednostavan, a jeftin tretman poput ovoga doista može pomoći ženama u bržem oporavku.

”Uštede zdravstvenog sustava zbog kraćeg boravka rodilja u bolnicama dok čekaju da im se oporavi probavni sustav bi također mogle biti značajne”, rekao je dr. Pecoraro.

”Takve uštede mogle bi ostaviti prostora da se novac uloži u neke druge stvari koje trenutačno nisu osigurane, poput postporođajne brige o mentalnom zdravlju”, dodao je dr. Pecoraro.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu