Categories Trudnoća & porod

OVAJ VITAMIN NAJVAŽNIJI je za zdravlje ploda u trudnoći

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utječe na sprječavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprječavanje višestrukih spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sydneyskog Instituta Victor Chang.

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kralježnici, nedostatak nikotinamid adenin dinukleotida (NAD), koenzima prisutnog u svim živim stanicama. Ustvrdili su da vitamin B3 može utjecati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a.

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorica Sally Dunwoodie, predstavlja jedno od najvećih australskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom. “Ovo otkriće znatno će utjecati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa”, stoji u priopćenju Instituta. Molekula nikotinamid adenin dinukleotida sprječava pravilan razvoj djetetovih organa u majčinoj utrobi. Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim stanicama, temeljna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među stanicama. “Nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja naš je tim otkrio da se ovaj problem može riješiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3″, izjavila je Dunwoodie.

Direktor Instituta, profesor Robert Graham, rekao je da će se, kao što se za sprječavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, odsad ženama koje kane zatrudniti propisivati i redovito uzimanje vitamina B3. Ovaj će se folat preporučivati ženama prije i za vrijeme trudnoće.

Idući korak, najavljuju australski znanstvenici, trebao bi biti razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se mjeriti razina NAD-a kod pacijentica. Na taj će se način liječnicima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju djeteta s urođenom manom kako bi im se dovoljno rano počele propisivati dovoljne doze vitamina B3.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu