Categories Trudnoća & porod

OTKRIVAMO VAM može li plivanje u bazenu štetiti trudnicama

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Mnoge trudnice pitaju se je li plivanje u bazenu sigurno u trudnoći. Ako je za vjerovati stručnjacima, jest. Zapravo je izvrstan i preporučljiv način tjelovježbe u trudnoći.

U javnosti se pojavilo nekoliko priča o nusproizvodima u kloriranoj vodi koja je potencijalno štetna i može uzrokovati probleme za majku i dijete, no stručnjaci kažu kako za to ne postoje uvjerljivi dokazi.

”Nema dokaza koji bi ukazivali na to da uobičajena količina klora u bazenu može nanijeti štetu trudnici ili nerođenom djetetu. Posao klora jest dezinficirati bazen kako bi se očistio od bakterija koje mogu biti štetne. Neće vam naškoditi ni ako tijekom plivanja slučajno progutate malo vode”, piše portal Madeformums.

Do sada je provedeno nekoliko istraživanja koja nisu pokazala ništa konkretno o tome može li klor utjecati na trudnoću. Fokus tih istraživanja bile su razine trihalometana, odnosno njihov utjecaj na trudnice.

”Trihalometani (THM) su nusprodukti dezinfekcije vode koji se stvaraju kada klor u vodi reagira s otopljenim organskim kemikalijama”, navodi engleska Nacionalna zdravstvena služba.

Jedno istraživanje iz Tajvana, objavljeno 2008. godine, u medijima je snažno odjeknulo jer su naslovi govorili kako razine trihalometana mogu povećati rizik od poremećaja pri porođaju.

Međutim, istraživanje je bilo vrlo malo, nije pratilo žene tijekom trudnoće, nalazi su bili temeljeni na procjenama i u zaključku je navedeno: ”Naši rezultati nisu pokazali konzistentnu vezu izloženosti i rizika od poremećaja rađanja općenito.”

Drugo istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji 2002., a rezultati su okarakterizirani kao ”nedosljedni i neuvjerljivi”.

Naravno, pretpostavka za sigurno i dozvoljeno kupanje jest ta da trudnoća protječe bez komplikacija pa se u svakom slučaju prethodno svaka trudnica treba posavjetovati s liječnikom.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu