Categories Trudnoća & porod

NOVO ISTRAŽIVANJE JE OTKRILO da stres u trudnoći ometa razvoj djetetovog mozga

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGESFOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Novi napredak u znanosti i razumijevanju razvoja djeteta otkrili su američki znanstvenici koji su prvi put snimali mozak fetusa i vidjeli promjene uzrokovane majčinim stresom.

Dugo spominjana teorija da stres u trudnoći šteti bebi napokon je i znanstveno potvrđena. Amerikanci su pronašli prve konkretne dokaze da se zbog majčina stresa mijenjaju veze u mozgu nerođenog djeteta.

Pomoću nove tehnike skeniranja mozga bebe u utrobi, znanstvenici sa Sveučilišta Wayne State mogli su proučiti neuralnu aktivnost na 47 fetusa između 30. i 37. tjedna trudnoće.

Iako je zadatak bio težak, prije svega zato što je nemoguće spriječiti fetus da se miče, jasno se vidio drukčiji razvoj mozga kod one djece čije su majke bile pod velikim stresom, anksiozne ili depresivne. Rezultati su predstavljeni u američkom Bostonu početkom tjedna i obilježavaju znatan napredak u neuroznanosti.

“Najviše nas veseli što smo demonstrirali staru teoriju koju niti jednim postupkom ili tehnologijom nismo mogli provjeriti na ljudima”, rekla je autorica studije Moriah Thomason na godišnjem sastanku društva kognitivne neuroznanosti.

Osim velikog utjecaja na mentalno zdravlje koje ova spoznaja može imati, ono sugerira i da se ljudski mozak ne razvija na način kako smo dosad mislili. 

Rašireno je mišljenje da se prvo razvijaju najjednostavniji sustavi poput vida, ravnoteže i motoričkih funkcija, a tek poslije oni složeniji, poput reakcije na stres. No ova studija pokazuje da bebe na stres reagiraju gotovo odmah i vide se razlike u mozgu naspram vršnjaka. Razlike se najviše vide u malome mozgu, koji je centar odgovora na stres, što znači da je ta regija ipak jedna od prvih koje se razvijaju.

“Usprkos velikoj važnosti ovog otkrića, još znamo vrlo malo o tome kako funkcionira i gradi se živčani sustav u ovom najosjetljivijem razdoblju ljudskog razvoja i na koji način to utječe na ljudsko zdravlje i razvoj”, rekla je Thomason.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu