Categories Trudnoća & porod

KADA DOZNATE DA STE TRUDNI, ovo odmah morate napraviti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Trudnoća se s razlogom naziva i drugo stanje, a nakon početnog šoka, ovo su stvari koje je bitno napraviti u prvim tjednima trudnoće otkriva portal 100posto.hr

Počnite uzimati prenatalne vitamine
Većina liječnika savjetuje uzimanje prenatalnih vitamina čim saznate da ste trudni. Zašto? Zbog njihove nutritivne vrijednosti koje su esencijalne za razvitak zametka, posebice u prva četiri tjedna trudnoće. Pri kupovini vitamina obratite pozornost na to da sadrže minimalno 400 miligrama folne kiseline (krucijalne za bebino zdravlje) te omega-3 masne kiseline (koje pomažu u rastu bebe).

Nazovi svog ginekologa
Iako vam je test na trudnoću pozitivan, većina ginekologa ne prima trudnice šest do osam dana nakon posljednje menstruacije. Stoga odmah nazovite svog ginekologa i naručite se za pregled kako bi sve bilo pod stručnom kontrolom.

Provjerite sastojke svog make-upa
Najvažniji koje trebate izbjegavati su ftalati, kemikalije često pronađene u kozmetičkim proizvodima koje mogu biti štetne za razvoj djetetovih organa. Ovi naftni derivati najčešće se nalaze u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno “fragrance” ili “parfum”. Sve što sadrži ftalate lijepo proslijedite frendicama ili – bacite.

Uvijek imajte uz sebe vodu i grickalice
Hormoni počinju divljati, a kao rezultat je teško predvidjeti kada će vam se šećer u krvi odjednom spustiti. Najbolja obrana za takve situacije jest uvijek sa sobom imati grickalice i bocu vode, najbolje paketić badema ili voće koje će vam brzo vratiti šećer u normalu.

Raspitaj se o rodiljnom dopustu na svome poslu
Osim ako se ne bore s nepodnošljivim jutarnjim mučninama, većina žena čeka kraj prvog tromjesečja kako bi podijelile vijest o dolasku bebe. Ali to ne znači da ne možete i ranije provjeriti kako funkcionira rodiljni dopust kod vas na poslu te koje papire trebate srediti, donijeti, potpisati i poslati.

Fotkajte se
Da, zvuči smiješno, ali tijelo će vam se u iznimno kratkom roku početi naočigled mijenjati pa zašto to ne biste sve zabilježili?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 100POSTO.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu