KADA DOZNATE DA STE TRUDNI, ovo odmah morate napraviti

SHARE
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Trudnoća se s razlogom naziva i drugo stanje, a nakon početnog šoka, ovo su stvari koje je bitno napraviti u prvim tjednima trudnoće.

Počnite uzimati prenatalne vitamine
Većina liječnika savjetuje uzimanje prenatalnih vitamina čim saznate da ste trudni. Zašto? Zbog njihove nutritivne vrijednosti koje su esencijalne za razvitak zametka, posebice u prva četiri tjedna trudnoće. Pri kupovini vitamina obratite pozornost na to da sadrže minimalno 400 miligrama folne kiseline (krucijalne za bebino zdravlje) te omega-3 masne kiseline (koje pomažu u rastu bebe).

Nazovi svog ginekologa
Iako vam je test na trudnoću pozitivan, većina ginekologa ne prima trudnice šest do osam dana nakon posljednje menstruacije. Stoga odmah nazovite svog ginekologa i naručite se za pregled kako bi sve bilo pod stručnom kontrolom.

Provjerite sastojke svog make-upa
Najvažniji koje trebate izbjegavati su ftalati, kemikalije često pronađene u kozmetičkim proizvodima koje mogu biti štetne za razvoj djetetovih organa. Ovi naftni derivati najčešće se nalaze u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno “fragrance” ili “parfum”. Sve što sadrži ftalate lijepo proslijedite frendicama ili – bacite.

Uvijek imajte uz sebe vodu i grickalice
Hormoni počinju divljati, a kao rezultat je teško predvidjeti kada će vam se šećer u krvi odjednom spustiti. Najbolja obrana za takve situacije jest uvijek sa sobom imati grickalice i bocu vode, najbolje paketić badema ili voće koje će vam brzo vratiti šećer u normalu.

Raspitaj se o rodiljnom dopustu na svome poslu
Osim ako se ne bore s nepodnošljivim jutarnjim mučninama, većina žena čeka kraj prvog tromjesečja kako bi podijelile vijest o dolasku bebe. Ali to ne znači da ne možete i ranije provjeriti kako funkcionira rodiljni dopust kod vas na poslu te koje papire trebate srediti, donijeti, potpisati i poslati.

Fotkajte se
Da, zvuči smiješno, ali tijelo će vam se u iznimno kratkom roku početi naočigled mijenjati pa zašto to ne biste sve zabilježili?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 100POSTO.HR

Pratite nas na Instagramu

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar