Categories Trudnoća & porod

BEZ BOLI! Rezultati novog istraživanja pokazuju da epiduralna ne produljuje porod

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Dulji trudovi i porod povezaniji su s štetnijim rezultatima, tako da liječnici obično smanjuju ili prekidaju epiduralne lijekove kako bi izbjegli produljenje glavne faze porođaja. No, studija objavljena u Obstetrics & Gynecology sugerira da od toga nema koristi.

“Ova studija pokazuje da epiduralni lijekovi ne uzrokuju dulji porod i zadržavanje rođenja bebe”, izjavio je dr. Philip E. Hess, anesteziolog u Beth Israel Deaconess Medical Center i profesor na Harvard Medical School.

“Porodničari često smanjuju infuziju epiduralne analgezije, ili ju skroz “gase, čak i kada se pacijentica nalazi u drugoj fazi poroda”, rekao je Hess. “Ova studija pokazuje da to ne poboljšava vjerojatnost vaginalnog porođaja, nego izlaže ženu nepotrebnoj boli”.

Istraživanje koje je vodio njegov tim pokazalo je da epiduralni učinak ne utječe na duljinu druge faze poroda ili izgon djeteta. Također nema utjecaja na stopu vaginalnog porođaja ili epiziotomije, niti utječe na položaj fetusa pri rođenju. Lijekovi također nisu utjecali na težinu, Apgar rezultate ili druge mjere beba.

“Čak ni rezultati boli nisu bili statistički različiti među skupinama, međutim, rezultati boli kod žena koje su primile placebo slane otopine, tijekom vremena su se povećali, kao što se i očekivalo”, rekao je.

Dvostruko slijepa randomizirana studija usporedila je epiduralnu terapiju infuzijom u usporedbi s placebom kod 400 žena. Žene su dobile lijekove protiv boli tijekom prve faze poroda .Tijekom druge faze, slučajno su odabrane za primanje lijekova ili placeba.

Porođaj kod žene koje su primile lijekove je trajao oko 52 minute, u usporedbi s 51 minutom, kod žena koje su primile fiziološku otopinu! Kod 38 žena, infuzije su zaustavljene zbog slabog napredovanja poroda; od njih, 17 je primalo fiziološku otopinu, a 21 epiduralnu.

Ono što nova studija sugerira jest to da se žene, ako se odluče na epiduralnu analgeziju, ne bi trebale bojati da će ona usporiti porod.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu