Categories Trudnoća & porod

BAREM GODINU DANA IZMEĐU TRUDNOĆA trebaju pričekati žene starije od 35 godina

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Žene starije od 35 godina ne bi smjele žuriti s proširivanjem obitelji, kaže istraživanje Sveučilišta British Columbia.

Znanstvenici su analizirali informacije o 148 544 trudnoće u Kanadi i otkrili da su žene starije od 35 godina imale oko šest posto veći rizik od preranog porođaja. Ipak, ako su pričekale barem 18 mjeseci do začeća nakon prijašnjeg porođaja, ta brojka je pala na 3,4 posto.

Među ženama koje su čekale samo šest mjeseci zabilježili su rizik od smrti ili drugih težih posljedica u 1,2 posto slučajeva. Ponovno, taj rizik je smanjen na samo 0,5 posto kod žena koje su se suzdržale 18 mjeseci između dviju trudnoća.

“Rizik postoji iz nekoliko razloga: možda se tijelo nije oporavilo od prethodne trudnoće i porođaja, žene vode lošu prenatalnu brigu ili su u pitanju faktori povezani s neplaniranom trudnoćom. Preporuka je da se raspitate o metodama zaštite ili suzdržite od nezaštićenog spolnog odnosa neko vrijeme nakon porođaja”, pojasnila je profesorica Sonia Hernandez-Diaz s Harvarda.

Ako ste u srednjim tridesetim godinama, njen naputak je biti pažljiv barem 12 mjeseci.

“To je magična brojka koja bi trebala odgovarati većini žena, a isplati se jer tako smanjujete rizik od mogućih komplikacija”, upozorila je Hernandez-Diaz.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu