Categories Vjenčanje

PROVOKATIVAN ČLANAK koji vam govori kako se ne morate vjenčati

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Sljedeći članak napisala je Brooke Hampton, spisateljica, poslovna žena i majka iz Teksasa. Neki će možda njezine tvrdnje smatrati provokativnima, no kakvi god vaši stavovi bili, članak će vas potaknuti na razmišljanje.

”Nisam veliki ljubitelj braka”

Smatram kako brak zahtijeva jako talentirane sanjare i kreativna ljudska bića koja su sposobna napraviti stvarnu promjenu u životu. To ih stavlja u situaciju široko prihvaćene institucije braka, gdje će provesti većinu svog vremena, emocija, magije i vrijedne energije kako bi bili “dobri građani” i tako postali dio savršene obitelji, iluzije koja nam se danas plasira naveliko. Brak također ima potencijal za stvaranje osjećaja kako mi sada posjedujemo drugu osobu jer je ona reka ”DA”, dala nam prsten i potpisala ”ugovor” koji govori da nas neće ostaviti (je li se itko ikad zapitao koliko je ovo suludo?).

Jedna od najvećih zabluda, čije smo svi žrtve, jest laž da nam je potreban ”drugi netko” kako bi smo se osjećali kompletnima. Svi smo naučeni na to da postoje srodne duše ili ”onaj pravi” i da ćemo tada, kada ga/ju pronađemo, biti istinski sretni do kraja života.

S istim sam čovjekom već 15 godina, a mi se i dalje volimo jednako kao na početku. Mislim da je to povezano s tim da smo samostalni te pomažemo jedno drugome u dostizanju individualnih ciljeva i snova. Tako smo različiti, no ne borimo se međusobno i ne trudimo promijeniti jedno drugo. Naučili smo poštovati i cijeniti drugog baš onakvim kakav on je. Nismo potrebni jedno drugome. Uživamo biti zajedno, ali nismo potrebni jedno drugome… To je velika razlika. Najneromantičnija rečenica svijeta je: ”Ti me upotpunjuješ”. Kada to čujem, želim početi vrištati. Ja želim upotpuniti samu sebe.

Budite sami dokle god ne pronađete svoju savršenu harmoniju i povežete se s izvorom i postignete magiju sami. Tada možete, ako tako želite, privući nekoga tko se može uklopiti u vašu priču. Rezultat je: dvije prekrasne duše koje se vrte odvojeno, ali u savršenoj harmoniji.

A djeca??

Ne slažem se s tvrdnjama da smo svi stvoreni za rađanje djece i taj enormni pritisak u društvu je smiješan. Ako je vaša odluka da želite imati djecu zbog sebe, a ne zato što društvo tako nalaže, onda će to imati pozitivan utjecaj na vaš život i život vašeg djeteta. Vođeni time, tražit ćete partnera koji razmišlja isto i koji će vam to moći pružiti. To nužno ne znači da morate živjeti u istoj kući, ali zajedno ste predani tome da svoju djecu odgojite najbolje moguće i pružite im lijep i zdrav život.

Ako se vjenčate, zato što to vi sami želite… ODLIČNO! Imajte na umu da vaša očekivanja moraju biti realna i morate biti otvoreni i iskreni o tome kako se osjećate. Jako je teško biti u vezi u kojoj se osjećate zatočeno.

Nemojte vjenčati svoju srodnu dušu

Billy je jako dobar prijatelj, najbolji, zapravo. On je muškarac koji misli da sam divna i prekrasna osoba. On je baš u tome i podupire mene i naš odnos na bilo koji način na koji može. Nevjerojatan je otac i ”suigrač”. Savršeni smo jedno za drugo. Naša veza je jednostavna, sposobni smo ”stajati” samostalno. No, Billy nije moja srodna duša po nekim antičkim, misterioznim kriterijima.

Što je srodna duša?

Postoji li srodna duša uopće? Svatko od nas će na ovo pitanje odgovoriti drukčije, ovisno o tome koja su vaša uvjerenja. Osobno vjerujem da su srodne duše osobe s kojima smo bili povezani od početka. Duše koje se savršeno slažu s našom i pomažu nam u razvijanju. Naša srodna duša ili duše ne moraju nužno biti i naši ljubavnici. Mislim da je jako bitno da to shvatimo. Kao društvo teško shvaćamo duboke veze koje nisu vezane uz nešto seksualno ili nisu romantične, a imaju neku višu svrhu. 

Vjerujem da srodne duše postoje i da će se pojaviti u vašem životu kada za to dođe vrijeme. Dolaze kako bi vas pogurale, probudile, poticale prema naprijed. Iskreno, takvu osobu ne biste trebali smatrati potencijalnim partnerom jer ćete onda idealizirati vlastiti brak (štogod idealni brak bio) i zaboravit ćete zašto su se vaše duše uopće susrele. Ideja je da prvo obratimo pozornost na ono što bi mi tom vezom željeli postići ili stvoriti. Onda vjerujte da će vam svemir poslati baš ono što želite i trebate. Ako samo želite odličan seks i put oko svijeta, privući ćete totalno drukčiju osobu nego što biste privukli da želite zasnovati obitelj. 

No, ja zasigurno nisam stručnjak, ali jednu stvar znam sigurno. Stvarnost, koju stvaramo, zapravo funkcionira.

Emma Matković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu