Categories Vjenčanje

EVO ZBOG ČEGA mladenka na vjenčanju baca buket

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Jedna od tradicija na vjenčanjima jest bacanje buketa, a djevojka koja ga uhvati, vjeruje se, iduća je koja će se udati. Otkuda zapravo potječe ovaj običaj? U davnoj je prošlosti imao drukčiju svrhu.

Jedan od neizostavnih trenutaka na mnogim vjenčanjima onaj je kada mladenka baci svoj buket preko ramena, a djevojci koja ga uhvati, vjeruje se, donijet će ljubavnu sreću i ona će se iduća udati.

Korijeni ovog običaja potječu iz davne prošlosti kada se vjerovalo da mladenka donosi sreću, što zapravo vrijedi i danas, ali ne u tolikim razmjerima.

Naime, prije stotinu godina smatralo se srećom dotaknuti mladenku, a još većom srećom ako bi gosti uspjeli s nje strgnuti komadić vjenčanice ili vela.

Kako bi izbjegle da ih drugi ljudi diraju i trgaju im haljinu i veo, mladenke su počele bacati svoje bukete kako bi odvratile pažnju sa sebe i potaknule goste da grabe cvijeće umjesto nje.

Srećom po mladenke, gosti su s oduševljenjem prihvatili hvatanje buketa, za koji se također vjerovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja dograbi buket iduća ući u brak.

Zahvaljujući ovom lukavom triku, običaj diranja mladenke i njezine vjenčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kad će mladenka baciti buket te je bacanje buketa ubrzo postalo neizostavni dio vjenčanoga slavlja, kako piše Zadovoljna.

IZVOR: N1.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu