Categories NE PROPUSTITE

U povodu nadolazećeg gostovanja na Weekend Media Festivalu, donosimo razgovor s Thomasom Raeymaekersom iz Tima Novo Nordisk

Još nas svega mjeseci i pol dana dijeli od jubilarnog desetog Weekend Media Festivala koji će se održati od 21. do 24. rujna. Grad Rovinj i njegova stara tvornica duhana i ove će godine okupiti tisuće znatiželjnika otvorenih za nova znanja i iskustva iz komunikacijske industrije. U šest dvorana bit će prikazano preko 60 prezentacija, a očekuje nas i više od 10 utjecajnih govornika iz cijelog svijeta. Jedan od njih je i Thomas Raeymaekers, sportski direktor juniorskog tima / ambasador Tima Novo Nordisk, prvog profesionalnog biciklističkog tima na svijetu koji okuplja bicikliste s dijabetesom.

Možete li nam se ukratko predstaviti?
Rođen sam i odrastao u Belgiji, gdje sam s deset godina počeo biciklističku karijeru. Biciklizam me oduvijek zanimao. Sjećam se kako sam u dobi od samo četiri godine uživao gledajući biciklističke utrke. Prije biciklizma okušao samo se i u drugim spotovima, ali ljubav prema biciklizmu bila je jača. Dijabetes mi je dijagnosticiran sa 17 godina i tada uopće nisam znao što je to i jedino što me brinulo je kako ću dalje baviti sportom. Prvo pitanje koje sam postavio liječniku bilo je hoću li moći nastaviti s biciklističkim utrkama.

Kako ste se priključili Timu Novo Nordisk?
Kada mi je dijagnosticiran dijabetes, liječnici su mi zabranili da se nastavim baviti biciklizmom. No za vrijeme boravka u bolnici na televiziji sam gledao prestižnu biciklističku utrku Tour of Turkey na kojoj je pobijedio tadašnji tim Type 1, sastavljen isključivo od biciklista s dijabetesom. Prvo što sam pokušao je stupiti u kontakt s njima, a godinu dana kasnije priključio sam im se kao član Devo tema, kasnije kao član Pro tima.

Kakve su bile prve utrke, jesu li natjecanja bila jako teška? Kako vam je tim pomogao?
Nije bilo lako. Toliko toga sam morao ponovno otkriti o svom tijelu. Korak po korak postajao sam sve bolji. Tim mi je najviše pomogao s motivacijom, budući da se nisam priključio na početku priprema. Javljali su mi se emailom svaki dan, ponekad sa savjetom, ponekad samo s riječima motivacije, ali uvijek bi pogodili prave riječi da me motiviraju da nastavim marljivo trenirati.

Zašto ste se prestali baviti biciklizmom? Još uvijek ste dovoljno mladi 🙂
Prilikom liječničke kontrole 2014. godine dijagnosticirana mi je Kronova bolest. Pokušao sam se natjecati još godinu dana, ali bolest se uvijek vraćala a lijekovi su negativno utjecali na rezultate. Pokazalo se da je bolest ipak jača. Zahvaljujući timu ostao sam uključen u projekt kao sportski direktor juniorskog tima i ambasador tima.

Vaša titula u Timu Novo Nordisk je sportski direktor juniorskog tima i amabasador tima. Što to točno podrazumijeva?
Najviše sam fokusiran na funkciju sportskog direktora. Za vrijeme sezone odlazim na utrke s mladim vozačima te im okušavam prenijeti znanje koje sam sam stekao kao biciklist. Nisam trener stoga ne radim raspored treninga, ali pokušavam se pobrinuti da sve ostalo funkcionira. Kao ambasador redovito posjećujem evente posvećene dijabetesu kako bi svoja iskustva i poruke tima podijelio s drugima. Uvijek je zanimljivo čuti i tuđa iskustva.

Što smatrate najvećim uspjehom karijere?
Mislim da je najveći uspjeh što sam završio utrku Tour of Turkey 2013. godine zajedno sa sedam kolega iz tima koji svi boluju od dijabetesa, samo dvije godine nakon što mi je postavljena dijagnoza. Kao najmlađi vozač peletona, završetak osmerodnevne utrke bio je zaista uspjeh. Također nikad neću zaboraviti prvu utrku koju sam vozio kao član pro tima u Trofeo Laigueglia u Italiji gdje sam kao devetnaestogodišnji početnik cijelu utrku bio u bijegu.

Sviđa li vam se više uloga koju sad imate u timu ili ste više uživali kao vozač?
Sviđa mi se jednako. Kada sam na utrkama pro tima često mi je žao što ne mogu voziti. Osjećaj uzbuđenja na biciklu, stres prije utrke, emocije koje prate utrku. To je nešto što mi zaista nedostaje, ali kao sportski direktor također proživljavam stres i emocije na utrci.Ulogu ambasadora utrke ne možete usporediti s natjecanjem, ali ima dublje značenje. Upoznajete puno više osoba koje su uključene u priču o dijabetesu i puno je veća odgovornost.

Koliko je izazovno raditi s djecom oboljelom od dijabetesa? Je li teško zadržati ih u sportu?
Mislim da nije ništa drugačije ni teže nego sa zdravim, mladim biciklistima. Glavna prednost je da znam kroz što prolaze i već prvi korak od dijagnoze do uključivanja u svijet profesionalnog sporta je velik korak za njih i znak velike motivacije. Bez dobre motivacije ne bi nikad uspjeli.

Što bi savjetovali oboljelima od dijabetesa koji nisu sigurni da li nastaviti s biciklizmom i sa sportom općenito?
Moj savjet je da uvijek nastave sa svojim aktivnostima. Vozači Tima Novo Nordisk svakodnevno dokazuju kako je moguće baviti se profesionalnim sportom bez obzira na dijagnozu. Ponekad je teško, ali u sportu je to uvijek tako, čak i osobama koje su zdrave. Važno je nikad ne odustati od svojih snova. Živite život kako želite i nemojte dozvoliti dijabetesu da preuzme kontrolu.

Što možemo očekivati na vašem predavanju na Weekend Media Festivalu?
Pričat ću o Timu Novo Nordisk i našoj misiji da inspiriramo, educiramo i nadahnjujemo ljude s dijabetesom. Ispričat ću vlastito iskustvo kako mi je tim pomogao da se nastavim baviti biciklizmom i kako sam uvijek slijedio svoje snove, čak i nakon dijagnoze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu