Categories Seks

ŠTO MISLITE, može li se seks smatrati vježbom?

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Još 1960-ih istraživanja su dokazala da seks potiče jednake psihološke reakcije kao i vježbanje. Tijekom seksa ljudi brže dišu, ubrzava im se rad srca i podiže krvni tlak – a sve se to događa i kad vježbamo.

U novije doba i uz pomoć novije tehnologije omogućeno je još kvalitetnije proučavanje ove teme, a rezultati su vrlo slični. Pokazalo se da seksualni odnosi potiču u tijelu srednju razinu stresa – oko 75 % od količine koju preživljavamo tijekom vježbanja. Ta razina stresa tijekom odnosa (koji u prosjeku traje 33 minute) smanjuje se i povećava, a većinu vremena ipak se zadržava na nižim razinama.

Seks je donekle poput vježbe

Seks bi se mogao proglasiti vježbom, ali istovremeno i ne. Ako uspoređujemo samo psihološke promjene u tijelu, onda bismo ga mogli izjednačiti s vježbanjem.

No ako vjerujemo u to da bi vježba trebala mijenjati naš fizički izgled, onda se te dvije aktivnosti ne bi mogle izjednačiti. Za većinu nas seks ne traje dovoljno dugo, niti ga upražnjavamo dovoljno često da bismo njime mogli izazvati dugoročne promjene na tijelu.

Osim toga, postoje i druge beneficije koje stječemo vježbanjem, poput izgradnje mišićne mase, što seksom ne možemo postići.

Sljedeća stvar koju moramo uzeti u obzir je ta da muškarci i žene drukčije reagiraju i na seks i na vježbanje.

Kako vježbanje utječe na seks, a seks na vježbanje?

U svakom slučaju, vježba može samo poboljšati naš seksualni život i izdržljivost. Kod žena, primjerice, vježbanje može pomoći da osjećaju manju bol u predjelu zdjelice tijekom seksa, povećava samopouzdanje i pojačava intenzitet osjeta. Kod muškaraca vježba pomaže trenirati mišiće koji pomažu kontrolirati preuranjenu ejakulaciju, povećavajući time izdržljivost.

A je li preporučljivo seksati se prije važnog sportskog natjecanja?

Nema dokaza da bi seks negativno utjecao na nečiji sportski uspjeh, no ne preporučuje se upustiti u seksualnu aktivnost manje od dva sata prije nekakvog natjecanja. Razlog tome je jednostavan: umorit ćete se i nećete imati dovoljno vremena da se oporavite.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu