Categories Ljubav

ZNATE LI ODAKLE LJUDIMA uopće ljubav

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Ljubav je najveća vrijednost u životu, no kada je i zašto postala prevladavajući potreba ljudske rase? Na ovo pitanje odgovorili su znanstvenici sa Sveučilišta u Wroclawu, predvođeni dr. Piotrom Sorokowskim.

Prethodne studije tražile su postojanje genetske ili neurološke osnove ljubavi, a ova se usredotočila na vezu ljubavi i reproduktivne uloge čovjeka još u davnim vremenima te otkrila kako je ljubav igrala bitnu ulogu u ljudskoj evoluciji.

Znanstvenici su proučavali tanzanijsko pleme Hadza, čiji se način života nije promijenio tisućama godina unazad te mogu dati uvid u značenje ljubavi kod naših predhistorijskih predaka. Članovi plemena Hadza ne koriste kontracepciju i ljubav mjere brojem djece. Što više djece, ljubav među partnerima je jača.

“Sve tri Sternbergove komponente ljubavi važne su u kontekstu ljudske reprodukcije. Naša studija baca novo svjetlo na ulogu ljubavi u evoluciji ljudske rase, osobito u tradicionalnim lovačko – sakupljačkim zajednicama, u kojima su pojedinci, a ne njihovi roditelji bili odgovorni za izbor partnera s kojim će zasnovati obitelj”, tvrde autori studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu “Frontiers in Psychology”.

Nova studija pokazala je kako je ljubav povezana s reproduktivnim uspjehom čovjeka još od davnina i to u mjeri da ju je učinila evolucijskim faktorom.

“Moglo bi se reći da su strast i posvećenost ključni čimbenici koji povećavaju vjerojatnost za opstanak vrste te je iz tog razloga ljubav bila jedan od evolucijskih čimbenika”, objašnjavaju autori. Naravno, koncept ljubavi je evoluirao i danas je potpuno neovisan o reproduktivnom uspjehu para.

Znanstvenici zaključuju da su se ljudi već i u samim počecima ljudskog roda zaljubljivali i voljeli kako bi imali više djece, produljili vrstu i spriječili čedomorstvo kojem su bili skloni muškarci.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu