Categories Stvarni život

PREPOZNAJTE JE LI VAMA BLISKA OSOBA u problematičnoj vezi

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Barem jedna žena od svake četiri i barem jedan u svakih šest muškaraca nalazi se u vezi u kojoj ih partner zlostavlja.

Stručnjaci upozoravaju da je u najviše slučajeva vrlo teško reći nalazi li se netko u takvoj vrsti veze jer su žrtve sve to naučene dobro skrivati.

Stručnjaci upozoravaju da veze u kojima jedan partner fizički ili emocionalno zlostavlja drugoga najčešće počinju kao veze iz bajki, i upravo je to razlog zašto žrtve često ne prepoznaju pravo stanje stvari – usredotoče se na sve ono lijepo što se događalo prije i izbjegavaju se suočiti s onim ružnim što se događa sada.

No postoje signali koji nam mogu ukazati na to da je situacija među vama dragom osobom i njezinim partnerom opasna.

Osoba se povlači od prijatelja i obitelji
Zlostavljač žrtvu najprije pokušava izolirati kako drugi ljudi ne bi prepoznali njegove prave namjere. Ako vaša prijateljica ili prijatelj odjednom uvelike i iznenada odbija druženje s vama ili vlastitom obitelji, kako bi cijelo vrijeme provodila s partnerom, najvjerojatnije postoji problem o kojem se ne želi povjeriti.

Kontroliranja drugoga zlostavljač često postiže emocionalnom manipulacijom, zbog čega se žrtva osjeća zbunjeno ili kao da gubi kontrolu nad vlastitim životom, što može dovesti do povlačenja iz uobičajenih druženja i aktivnosti.

Ne smije donositi odluke
Cijelo vrijeme šalje poruke partneru, opravdava se i traži dozvole. Često vaša druženja odgađa kako bi vrijeme prevodila s partnerom, i nikada ništa ne radi bez njegovog znanja. To može biti pokazatelj da se na osobu toliko utječe da joj se ne dozvoljava da sama donosi odluke.

Pokažite svoju podršku
Za nas kao vanjske promatrače, ako primijetimo zabrinjavajuću vrstu ponašanja nama bliske osobe, najteže je odlučiti kako reagirati i što učiniti. Unatoč tome što bi automatska reakcija većini nas bila ponuditi pomoć, stručnjaci upozoravaju da je žrtva ta koja mora donijeti odluku za promjenom. Najbolje što možemo učiniti je pružiti bezrezervnu podršku, razgovor i pokoje pitanje koje bi osobi moglo ukazati na ozbiljnost situacije.
Svemu je potrebno pristupiti vrlo pažljivo kako u nastojanju da pomognemo, svojim ponašanjem ne bismo postali previše invazivni i nesvjesno oponašali ponašanje zlostavljača. Najgore što možemo napraviti je uskratiti žrtvi svoju podršku onda kada nas najviše trebaju.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu