Categories Stvarni život

PITANJA KOJA ĆE PREDVIDJETI koliko i kako će vaša veza trajati

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Svakog dana donosimo odluke, neke od njih su manje važne, a druge su važnije. Jedna od takvih odnosi se i na našeg partnera. Je li on prava osoba za nas? Je li veza u kojoj smo ona u kojoj ćemo željeti biti do kraja života? Unatoč tomu što znamo da nitko nije savršen, i dalje trebamo pronaći onu osobu koja nam najviše odgovara u našem nesavršenstvu.

Najbolji način da donesemo presudu o tome jesmo li pronašli pravog partnera jest analizirajući informacije i emocije. Informacije se, dakako, odnose na sve ono što znamo o našoj vezi, svemu što smo zajedno proživjeli, način na koji se odnosimo jedno prema drugome i sve ono što se vidi “izvana”.

S druge strane je intuicija – samouvjerenost u vlastite emocije i ono što nam one govore. Slažu li se informacije s onim što osjećamo? Osjećamo li mi doista ljubav, ili se radi samo o nekoj vrsti privrženosti?

Dr. Gary W. Lewandowski Jr. sastavio je 15 pitanja koja ispituju ono što se smatra najvažnijim u vezi. Svako pitanje potaknuto je znanstvenim istraživanjem na tom području, a pitanja se odnose na dugotrajne i ozbiljne veze. Jedini način kako dobiti vjerodostojne rezultate je taj da na njih iskreno odgovorite s “da” ili “ne”.

1. Čini li vas partner boljom osobom i činite li vi njega boljom osobom?

2. Dijelite li partner i vi osjećaje, oslanjate se jedan na drugoga i uspijevate li izbjeći osjećaj brige pred time da bi druga osoba mogla otići?

3. Prihvaćate li jedan drugoga bez želje da jedan drugoga mijenjate?

4. Komunicirate li prilikom konflikta s poštovanjem i bez želje da jedan drugoga povrijedite?

5. Donosite li zajedno odluke i imate li oboje jednaku količinu “moći” u vašoj vezi?

6. Jeste li jedan drugome najbolji prijatelj?

7. Razmišljate li više kao “mi”, nego kao “ja” i “ti”?

8. Biste li jedno drugome povjerili lozinku za društvene mreže ili pristup bankovnom računu?

9. Imate li pozitivno mišljenje jedno o drugome?

10. Misle li vaša obitelj i prijatelji da će vaša veza preživjeti?

11. Je li vaša veza oslobođena problema poput nevjere, ljubomore ili manipulativnog ponašanja?

12. Dijelite li partner i vi iste vrijednosti što se tiče politike, religije, važnosti braka, želje za djecom i načina odgoja?

13. Jeste li vaš partner i vi spremni žrtvovati vlastite potrebe, želje i cijeve jedan za drugoga, a da se pritom ne pretvorite u pasivnu osobu?

14. Imate li oba osobnosti koje vam dozvoljavaju da pronađete zajednički jezik?

15. Jeste li seksualno kompatibilni?

Najbolji odgovor koji možete dati na svako pitanje je “da”, a najgore što možete napraviti je proglasiti pitanje nevažećim – zašto se bojite na njega dati odgovor? Dakako, set od ovih 15 pitanja ne može vam reći apsolutno sve o vašoj vezi, no svakako vam može reći dovoljno da iskreno preispitate vašu vezu i emocije.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu