Categories Stvarni život

OVAKO ĆETE POMOĆI prijateljici koja prolazi kroz jako teško razdoblje

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Od loših vijesti i tužnih događaja nitko ne može pobjeći. Kada vam prijateljica kaže da je tužna, ne postoji jedan i pravilan način kako reagirati, ali zato postoje neke smjernice koje vam mogu pomoći kako tome pristupiti.

Važno je znati da čak i najbolje namjere ponekad mogu povrijediti drugu osobu. Želimo pomoći našim prijateljima i želimo da se oni osjećaju bolje, no određeni potezi poput mijenjanja teme, smirivanja osobe kada se ona želi požaliti, davanja netraženog savjeta ili, pak,  pokušaja “popravljanja” problema mogu samo pogoršati stvar.

Više od ičega, ta osoba želi biti saslušana. Stoga budite uz nju, budite strpljivi i obzirni te je saslušajte u potpunosti. Svoja mišljenja pokušajte zadržati za sebe, nemojte razmišljati o tome što ćete iduće reći te im dajte prostora da kažu sve što ih tišti. Osim pažljivog slušanja bitno je da je to slušanje i aktivno.

AKTIVNO SLUŠANJE U TRI KORAKA

1. Iskažite svoju potporu pomoću fizičkog kontakta
Vaše sjedenje u tišini može se samo činiti negativnim, a osoba će imati osjećaj da nije saslušana niti da vam je stalo do nje. Pozorno slušajte što govore i iskažite svoju potporu uz pomoć govora tijela. Kimanje glavom i kontakt očima pružit će toj osobi osjećaj sigurnosti te će ju potaknuti da se opusti i u potpunosti povjeri.

2. Govorite bez da “popravljate”
Naravno, ne morate samo kimati glavom, ali neka vaš doprinos razgovoru i dalje bude fokusiran na drugu osobu. Recite joj kako znate da joj je teško i kako se na vas uvijek može osloniti. Bezuvjetna podrška vrlo je bitna u takvim situacijama, a ne davanje netraženih savjeta.

3. Pokažite im da ste ih pokušali razumjeti 
Ako samo ponavljate ono što je ta osoba rekla bez da shvaćate i povežete ono što ste čuli, onda zapravo recitirate problem natrag toj osobi. Pokažite da ste ju pokušali razumjeti tako što ćete o situaciji govoriti svojim riječima.

Znati što reći i na koji način nije nimalo lako, ali ako je osoba odlučila svoje probleme podijeliti s vama, onda znači da vam vjeruje i da ste vrlo bitna osoba u njezinom životu. Dajte sve od sebe kako biste je saslušali i ponudili svoju potporu.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu