Categories Stvarni život

MISLITE LI DA VAS PARTNER POKUŠAVA KONTROLIRATI? Evo kako to otkriti i tome stati na kraj

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Lako je zamisliti partnera koji kontrolira kao onoga koji bez ikakvog prikrivanja gazi svakoga na svom putu, koji je agresivan ili stalno stvara očite prijetnje ili ultimatume. Međutim, nisu svi takvi. Naime, iako su ti znakovi prilično zabrinjavajući, postoje dodatni znakovi koji bi se mogli pojaviti.

Ako smatrate da vas vaš partner kontrolira, važno je odmah uočiti znakove. Postoje neki jasni znakovi kako biste uočili kontrolirajuće ponašanje i što prije ga zaustavili, kako piše IheartIntelligence. 

Evo pet znakova koje vaš partner kontrolira i što možete učiniti u vezi s tim:

1. Oni imaju problema s povjerenjem

U studiji o parovima koji su prošli kroz sukobe, oni koji su se osjećali manje sigurni u svojim odnosima percipirali su više sukoba sa svojim partnerima i prijavili tendenciju za ozbiljnu eskalaciju sukoba. Nesigurna osoba može brzo stvoriti argument.

Ako niste dali svom partneru razlog da vam ne vjeruje, ali ste ih uhvatili ili kako špijuniraju ili provjeravaju telefon ili računalo kada ne gledate, oni pokušavaju kontrolirati vašu privatnosti.

Oni mogu donositi pretpostavke o tome s kime provodite vrijeme i optužiti vas za nevjerno ponašanje, čak i ako nemaju razloga sumnjati u to. Jedini način na koji se takva osoba osjeća ugodno jest kad znaju što radite cijelo vrijeme.

Nemojte dopustiti da vaš partner kontrolira vaše ponašanje. Zdravi odnosi moraju imati temelj međusobnog povjerenja. Ako vi ili vaš partner imate poteškoća u međusobnom povjerenju, veza možda neće moći preživjeti.

2. Previše su kritični prema vama

Partner koji kontrolira ne želi samo kontrolirati kamo idete i što radite sa svojim vremenom, oni vas žele oblikovati u osobu kakvu oni žele, koja čini ono što žele i vjeruju u ono u što vjeruju.

Jedan od načina na koji to čine su stalne kritike: odjeća koju nosite, način na koji stojite, sjedite, razgovarate, što gledate, radite u slobodno vrijeme.

Najgore je što takav partner obično nudi prilično uvjerljiv argument, tako da se kritika čini maskiranom u logici i razumu te stoga može zvučati vrlo uvjerljivo. Uostalom, imali su praksu. U konačnici, vi morate biti sigurni. Sigurnost i samopouzdanje presudni su u suočavanju i zaštiti od – partnera koji želi kontrolirati.

3. Maskirane prijetnje

Neki ljudi pretpostavljaju da prijetnje moraju biti fizičke prirode da bi bile problematične. Ali prijetnje odlaskom, ukidanje “privilegija” ili čak prijetnje samoozljeđivanja mogu biti jednako emocionalno manipulativne kao i prijetnja fizičkim nasiljem. Nije neuobičajeno da se osoba koju se kontrolira osjeća zaglavljenom u odnosu ne zbog straha za sebe, nego zbog toga da njihov partner ne počini samoubojstvo ili da se ne ozlijedi ako odu.

U drugim slučajevima, osoba može biti ugrožena gubitkom financijske imovine, kuće, ili čak i svoje djece, ako napusti svojeg partnera ili ako bude ostavljena. Bez obzira na to jesu li te prijetnje istinite, to je jednostavno drugi način da osoba koja kontrolira dobije ono što želi na račun svog partnera.

4. Prekomjerna ocjenjivanje

To se odnosi na praksu uzimanja bilješki o svakoj sićušnoj interakciji u vezi i to je jedan od najupečatljivijih oblika kontrole.

U svakom odnosu postoji stalna trgovina uslugama. Uostalom, vjerojatno biste trebali biti zaljubljeni jedni u druge i činiti malo “favoriziranja” jedni za druge cijelo vrijeme, kao što su iznošenje smeća, čišćenje poslije večere… itd.

Međutim, prekomjereno zapisivanje “dugova” je način na koji kontrolni partner može pratiti ono što im “dugujete”. Kad primijetite svako malo takvo ponašanje – i možete biti sigurni da nisu točne – tada vas pokušavaju manipulirati tako da izgledaju kao da čine više za vas nego za njih.

Nevjerojatno je iscrpljujuće biti izložen takvom ponašanju.

5. Pokušavaju vas udaljiti od vaših najmilijih

Najbolji način da osoba koja vas želi kontrolirati u potpunosti stekne neupitnu kontrolu nad svojim partnerom jest da ih izolira od njegovih najmilijih.

To je jedan od najopasnijih simptoma i pokazuje visoku razinu manipulacije. Bez obzira na vašu situaciju, nemojte dopustiti da vas netko odvoji od vaših najbližih.

Ovo bi vam moglo pomoći ako naletite na partnera koji vas želi kontrolirati.

1. Budite blizu vaših najmilijih

Više nego išta drugo, kad ste okruženi s potencijalno štetnim i manipulativnim ljudima, trebate se držati onih koji se brinu za vas.

2. Dobro pazite na sebe

Trebate napraviti plan za svakodnevnu brigu o sebi, bilo da se radi o vježbanju, čitanju dobre knjige, meditaciji, pa čak i terapiji ako vam je potrebna.

3. Trebate plan

Imate li svoj plan za izlazak iz tog odnosa ako je to ono što ste odlučili? Svakako promislite nekoliko koraka unaprijed jer će vjerojatno imati svoje vlastite trikove u igri kako biste ostali u takvom odnosu.

4. Ozbiljno shvatite situaciju i nemojte riskirati moguću eskalaciju

Partner koji kontrolira, osobito onaj sa sociopatskim ili narcisoidnim tendencijama, može postati opasan, čak i ako nikada prije nije bio nasilan. Nemojte misliti da se to vama ne može dogoditi. Ozbiljno shvatite situaciju i učinite sve što je potrebno da budete sigurni.

Nemojte se bojati zatražiti pomoć od najbližih. Osoba koja vas želi kontrolirati ima moć kada vas izolira od svijeta. Nemojte zaboraviti svakodnevno se brinuti o sebi i okružiti se ljudima koji vas vole.

IZVOR: N1.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu