Categories Stvarni život

JE LI ISTINA DA ŽENE stvarno postanu sretne tek kada budu udovice?

FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Studija koja je obuhvatila 8000 ljudi pokazala je da su muškarci sretniji od žena u svakoj životnoj dobi do 65. godine života. Žene konačno sustignu muškarce u sedamdesetim godinama, a malo ih prestignu iza 85. godine života, kada kao udovice počinju uživati u mirovini. Izvješće je zasnovano samo na statistici i ne može reći zašto žene pate u odnosu na muškarce većinu svoga života i zašto im je iznenada bolje u starijoj dobi.

Ovo su odgovori britanskih žena i muškaraca, ne znamo zasigurno kako je u ostatku svijeta. Gail Saltz, dr. psihologije, autorica knjige “Snaga različitosti”, kaže da saznanja podupiru studije koje su već napravljene u SAD-u.

ŽENE SU SKLONIJE DEPRESIJI

“Istraživanja pokazuju da muškarci izvlače više koristi za svoje zdravlje iz braka u kasnijem životu nego žene. Pretpostavljajući da je puno muškaraca i žena u studiji u braku, vjerojatno je tako zbog različitosti spolova.”

Salz pretpostavlja da razlozi za to da se žene lošije osjećaju mogu biti različiti, od žena koje su njegovateljice muževa i rođaka, do žena koje su u nesretnoj vezi koja ih ne ispunjava, a financijski su ovisne. “Žene dvostruko češće imaju dijagnozu depresije i tjeskobe i češće traže medicinsku skrb”, kaže Michael Hakimi, asistent profesora psihijatrije na Loyola Medicine.

TEK SE U KASNIJOJ DOBI POSVETE SEBI

U prosjeku, postignuti dobri rezultati u izvješću viši su za muškarce nego za žene, 50,1 prema 49,6. Razlika ipak nije tako drastična, ali je veća u odnosu na prijašnje godine. Hakimi kaže da ne iznenađuje to da se žene u Britaniji i SAD-u lošije osjećaju većinu odrasle dobi. Žene vjerojatnije od muškaraca druge stavljaju na prvo mjesto, pogotovo djecu, bračne partnere, roditelje i starije rođake, a ne brinu se o svom mentalnom zdravlju i svojim potrebama.

“Uloga žene stoljećima je bila u kući, a danas su žene neovisnije i postaju značajne na radnome mjestu, no puno žena nije odustalo od odgovornosti da održavaju dom i podižu djecu. Tek kada dosegnu visoke godine i kada te odgovornosti prestanu, konačno se posvete sebi samima.”

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Young woman with good mainted fair hair. Over white background

IZVOR: TELEGRAM.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu