Categories Stvarni život

EVO KOME PRIPADA PRSTEN ako se zaruke raskinu

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Zaručničko prstenje je najčešće novčano vrlo vrijedno, a može imati i dodatnu, sentimentalnu vrijednost ako je dugo u obitelji i prenosi se s generacijama. U ovim slučajevima ga muškarac može tražiti natrag…

U trenutku zaruka nitko ne razmišlja na način “Što ako prekinemo?”. Međutim, život je nepredvidiv i ponekad se veze prekidaju, zaruke raskinu i svatko ode na svoju stranu.

No tko u tom slučaju ima pravo nad vlasništvom prstena? Također, ima li pravo na prsten ikakve veze s time tko je prekinuo zaruke i tko je kriv za prekid?

Razgovarali smo s nekoliko odvjetnika koji kažu da nisu imali takve slučajeve u svojoj karijeri u kojima je muškarac tražio da mu bivša zaručnica vrati prsten, ali sve je moguće. Napomenuli su da samo vraćanje zaručničkog prstena nije konkretno zakonski regulirano, no da postoje zakoni koji bi mogli riješiti tu problematiku.

“Zaručnički prsten je dar i vlasništvo nad prstenom nema veze s prekidom, odnosno s time tko je kriv za raskid zaruka. Može se opozvati sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima koji se odnose na opoziv darovanja”, objašnjava predsjednica Saveza potrošača ROZP Dijana Kladar.

U spomenutom zakonu, od članka 493. pa nadalje objašnjeno je u kojim uvjetima se zakonski može tražiti vraćanje dara, na koji način te nakon koliko vremena to pravo ulazi u zastaru.

Tako piše da se povrat dara može tražiti ako “darovatelj toliko osiromaši da više nema sredstva za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati.”

Međutim, ako onaj tko je dar primio isplati onoga tko mu je dar dao, tada ga ne mora vratiti. Znači, kada bi bivši zaručnik postao toliko siromašan da si ne može priuštiti ni ono najosnovnije u životu, imao bi pravo tražiti prsten natrag.

Ipak, i tu postoji ‘kvaka” – bivši zaručnik ne bi imao pravo na povrat prstena ili nekog drugog dara ako “se namjerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu” ili “ako je od predaje dara proteklo 10 godina za nekretnine, odnosno pet godina za pokretnine”.

Povrat dara može se tražiti i u slučaju kada je onaj tko je dar primio napravio neko kazneno djelo protiv onoga tko mu je poklon dao ili protiv njegove obitelji. Također, kada bi onaj tko je primio dar usmrtio onoga tko mu je dar dao, tada bi njegov nasljednik imao pravo tražiti povrat.

Na primjer, ako ćemo uzeti scenarij iz nekog krimića, to bi izgledalo ovako: Bivša zaručnica ubije svog nesuđenog partnera, a kod sebe i dalje ima zaručnički prsten koji joj je on dao (ili neki drugi dar, možda nekretninu, automobil…). Tada nasljednici kojima ostaje nesretnikova imovina imaju pravo od nje tražiti sve te stvari, i po zakonu ih dobiti.

Sama procedura povrata dara izgleda ovako:
Bivši zaručnik (ili njegov nasljednik) morao bi darovanje opozvati pismenim putem. Trebao bi napisati izjavu u kojoj traži da mu se dar vrati, to ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati bivšoj zaručnici.

Naravno, ako dođe do suda jer bivša zaručnica odbija vratiti prsten ili neku drugu stvar mirnim putem, nesuđeni zaručnik treba dokazati da joj je to doista on darovao. U slučaju prstena, tu bi pomoglo kada bi imao račun i svjedoke koji bi potvrdili da je stvarno tako.

Kada nastupa zastara?
Zakonsko pravo na traženje povrata dara istječe nakon godine dana (od kada je onaj tko dar traži saznao za razloge opoziva). Na primjer, ako uzmemo slučaj osiromašenja bivšeg zaručnika, tada bi on imao pravo tražiti povrat u roku od godine dana otkako je postao siromašan.

Ali, kako je spomenuto ranije, samo ako od datuma predaje dara nije proteklo više od 10 godina za nekretnine ili  pet godina za pokretnine. Znači, ako bi želio dobiti prsten natrag jer je jako osiromašio, tada bi pravo na to imao unutar pet godina od datuma zaruka.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu