Na kojim mjestima nije dobro držati parfeme ako želimo da nam oni traju što duže?

by | 19 svibnja, 2020

Iako većina parfeme voli držati nadohvat ruke, to je pogrešno. Barem tako tvrde stručnjaci.

Kako stručnjak za parfeme Jonny Webber tvrdi, mjesto na kojem držite parfeme može utjecati na njihovu kvalitetu, odnosno koliko će dugo ostati u optimalnom stanju. U razgovoru za Daily Mail ispričao je kako je nedavno provedeno istraživanje koje je pokazalo da 45 posto ljudi pohranjuje svoje parfeme na vidljivom mjestu u spavaćoj sobi, dok 39 posto njih parfeme drži u kupaonici.

“Prema tome, samo 16 posto ljudi pravilno skladišti parfeme”, istaknuo je Webber, koji je objasnio gdje biste trebali držati svoje parfeme.

Izbjegavajte prozorske klupice i komode

Prema njemu, ovo su najgora mjesta za čuvanje parfema.

“Izlaganje parfema svjetlu i često mijenjanje temperatura siguran je način da parfemi izgube svoju izvornu aromu”, objasnio je te dodao: “Izloženost prirodnoj i umjetnoj svjetlosti razgrađuje mirisne tekućine.”

To može uzrokovati da parfem s vremenom promijeni boju, ali i kemijski sastav što će promijeniti njegov miris. Zato je ovaj stručnjak preporučio čuvanje parfema u ormaru ili ladici kako bi se izloženost svjetlu svela na minimum, osiguravajući da dulje ostane u izvornom stanju.

“Alternativno, možete ga držati na vidljivom mjestu, ali u originalnoj ambalaži ili ukrasnoj kutiji”, dodao je.

Nikad ga nemojte čuvati u kupaonici

Važno je da svoje parfeme držite na niskoj i stalnoj temperaturi. Temperaturne fluktuacije mogu izmijeniti fizička svojstva sastojaka parfema.

“Vlažna okruženja poput kupaonice i spavaće sobe koja bi mogla biti vruća ljeti, a zimi se zagrijavaju centralnim grijanjem, najgora su mjesta za pohranjivanje mirisa”, tvrdi stručnjak te dodaje da je potrebno odabrati hladno mjesto koje nije sklono promjenama temperature.

“Parfem se može čuvati i u hladnjaku – baš kao što biste pohranili fino vino ili bocu pjenušca”, predlaže Jonny koji smatra da parfemi, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati i do dvije ili tri godine.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Laura Chouette on Unsplash