Categories Njega

10 vrsta hrane koje najgore utječu na kožu

Način na koji se hranite uvelike utječe na zdravlje vaše kože. Ako je želite održavati zdravom, potrebno je znati 10 vrsta hrane koja ima negativan utjecaj na kožu.

Hrana koja remeti omjer vode u organizmu

Dehidriranost izaziva odumiranje kože. Naboranost je također rezultat manjka vlage u koži. Dehidriranost i prištići su međusobno povezani jer odumiranje kože i odumrle stanice kože dovode do pojave prištića i akni.

Pretjerano konzumiranje soli

Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu, što dovodi do otečenosti i napuhanog izgleda kože. Tekstura kože se također remeti pretjeranim uzimanjem soli. Stolna sol, usoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi izvori su soli za vaše tijelo.

Pretjerano unošenje kofeina

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja, čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidriranosti kože i njezinog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidriranosti, tako da je potrebno obratiti pozornost na količinu koja se unosi. Isto vrijedi i za čajeve i čokoladu.

Alkohol

Alkohol također izaziva dehidriranost te dovodi do vazodilatacije koja rezultira povećanim gubitkom vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom

Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije šećera u krvi. To dovodi do povećanog lučenja inzulina, pojačane diobe stanica kože i agregacije odumrlih stanica, što opet dovodi do pojave prištića.

Pretjerano konzumiranje šećera

Ovdje se ne misli samo na obični šećer nego i na slatkiše i med.

Gazirani napici

Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi “zlikovci” za kožu.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke koji su važni za zdravlje kože.

Slobodni radikali

Slobodni radikali negativno utječu na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na razini stanica, utjecajem na strukturu DNK-a.

Crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se događa zbog zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu.

Pržena hrana

Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina te destrukcije vitamina E i omega-3 masnih kiselina prisutnih u uljima i mastima. Transmasne kiseline potiču proizvodnju slobodnih radikala, pospješujući oksidacijski proces.

Pretjerano korištenje umjetnih zaslađivača, boja i okusa

Ove kemikalije zadržavaju se u organizmu i teško ih je izbaciti. Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.

Crash dijete

Crash dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidriranost. Tijelo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promjene u razini šećera u krvi, a prištići nisu iznenađenje.

Foto: Unsplash

Izvor: Klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu