Categories Njega

STIŽE CJEPIVO koje će spriječiti akne!

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK
Bez obzira na to radi li se o tinejdžerima ili odraslim osobama, akne i jednima i drugima mogu pokvariti kvalitetu življenja, no ako je suditi po rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Kaliforniji, tomu bi uskoro mogao doći kraj.

Eksperimentima provedenima na laboratorijskim miševima ustanovili su da je, uz pomoć specifičnih antitijela moguće smanjiti prisutnost CAMP-a, toksičnog proteina koji potiče upalne procese povezane s pojavom akni, prenosi britanski “Independent”.

Objasnili su da se CAMP pojavljuje zbog prisutnosti bakterija Cutibacterium acnes.

Kažu da im cilj nije bio stvoriti cjepivo koje će djelovati na spomenutu bakteriju, jer ona nije uvijek štetna, nego stvoriti antitijela za toksični protein što ga bakterija izlučuje na kožu, a najčešće rezultira razvojem akni.

“Trenutačno u liječenju teških slučajeva upaljenih akni dermatolozi koriste tretmane koji reguliraju prisutnost nekih hormona, no oni mogu imati negativne nuspojave, a za neke su pacijente gotovo u potpunosti neučinkoviti”, rekao je voditelj istraživanja Chun-Ming Huang, dodavši da se akne javljaju kod 85 posto adolescenata i kod više od 40 milijuna odraslih osoba u Sjedinjenim Državama.

Objasnio je da će se tretman primjenjivati kao imunoterapija te će se njime akne nastojati izliječiti unutar organizma umjesto antibioticima, hormonskim tretmanima ili prilično agresivnim tabletama lijeka Roaccutanea.

“Idući je korak provesti klinička ispitivanja na ljudima i potvrditi da cjepivo nema nuspojava”, dodao je voditelj istraživanja Huang.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu