Categories Make-up

10 činjenica koje niste znali o lakovima za nokte

Lak za nokte je, poslije ruža za usne, najprodavaniji kozmetički proizvod u svijetu! Iako je neizostavan dio ženskog nesesera, postoji niz sitnica koje krije lak za nokte…

lakovi-490x344

1. Lak za nokte u tamnijim nijansama je u drevnom Egiptu bio simbol bogatstva. Naime, viša i srednja klasa koristila je tamnije nijanse poput crvene i crne dok su niže klase smjele koristiti samo svjetlije nijanse lakova.

2. Čak 3000 godina prije Krista, u Kini su se proizvodili prvi lakovi za nokte koje su smjeli koristiti samo pripadnici višeg sloja. Lak se izrađivao od smjese napravljene od smole, bjelanjaka, želatine i pčelinjeg voska, koju su potom bojili izgnječenim laticama ruža ili orhideja.

3. Lak za nokte prvi je osmislio francuski šminker Michel Menart, kojeg je nadahnula boja za automobile. Max Factor je davne 1927. godine u svoju je make-up paletu uvrstio kremu koja se nanosila na nokat, čime bi on poprimio intenzivnu ružičastu nijansu. Pet godina kasnije Revlon je lansirao paletu lakova za nokte koji su bili identični bojama ruževa za usta. Lak za nokte je četrdesetih godina 20. stoljeća popularizirala Rita Hayworth, koja je voljela crvenu boju.

lakk

4. Lak za nokte je zabranjeno koristiti u zrakoplovu – većina zrakoplovnih tvrtki strogo zabranjuje lakiranje noktiju tijekom ljeta.

5. Jednom otvorena bočica laka za nokte ima svoj rok trajanja. Godinu dana je maksimalan period primjene. Naime, nakon tog perioda formula laka mijenja konzistenciju i on postaje potpuno neupotrebljiv.

6. Lak za nokte najbolje je čuvati u hladnjaku. Izloženost toplini i svjetlosti utječe na kvalitetu laka, te potiče nastajanje mjehurića koji otežavaju nanošenje slojeva na nokte.

7. Neprestano nošenje laka na noktima nije preporučivo jer su nokti živo tkivo a lak ih isušuje. To ne utječe samo na njihovu lomljivost, nego sprječava dotok kisika, zbog čega može doći do infekcija.

8. Azature (dijamantski lak za nokte) najskuplji je lak na svijetu. Cijena jedne bočice iznosi 250.000 dolara! A njezin sadržaj čini 267 karata crnih dijamanta.

lak

9. U SAD-u je tijekom 2012. godine zabilježena zarada od čak 768 milijuna dolara samo na lakovima za nokte! Stručnjaci ovaj enormno visok iznos povezuju s moći reklamnog oglašavanja, ali i sve većoj popularizaciji različitih vrsta manikura koja postaje među ženama sve omiljeniji način ukrašavanja tijela.

10 . Cijelu površinu auta moguće je prelakirati s 130 bočica lakova za nokte. David Sheet je svoj Fiat prelakirao u ružičasto koristeći samo lak za nokte. Za neuobičajen poduhvat bilo mu je potrebno četiri dana, dva sata i dva minuta, pri čemu je cijeli svijet mogao putem interneta pratiti zanimljivo lakiranje.

Izvor: zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu