Categories Kosa

OVO SU NAJČEŠĆI RAZLOZI zbog kojih vam ispada kosa

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Četvrtina žena i 75 posto muškaraca barem jednom u životu pogođeno je opadanjem kose. Postoji puno razloga zašto se to događa, neki su potpuno bezazleni, a na neke nećete ni posumnjati.

Stres

Kronični stres može uzorkovati opadanje kose. Dugotrajna faza stresa uzrokuje da folikule vlasti prestanu rasti i ulaze u fazu “odmora”. U toj fazi ostaju oko tri mjeseca pa ispadaju. Dobra vijest je, ako nije nešto ozbiljno, kosa će vam ponovno narasti oko četiri mjeseca nakon što stres prestane, prema riječima stručnjaka.

Nagli gubitak kilograma ili promjena prehrane

Ako se ustručavate od određenih namirnica, to može rezultirati gubitkom kose jer ne dobivate neke nutrijente koje ste dobivali prije. Ono što može pomoći su proteini, pa ako primijetite da vam opada kosa, obogatite prehranu proteinima. Dnevno biste trebali unijeti 45 grama proteina.

Visoka tjelesna temperatura

Ako ste imali povišenu temperaturu, folikule vlasi na trenutak se “zatvaraju”, odnosno prestaju sa radom i kako bi se tijelo koncentriralo na borbu s infekcijom. Što je viša temperatura i što dulje traje, više ćete kose izgubiti. Ali nećete to odmah primijetiti. Kosa počinje opadati oko tri mjeseca nakon bolesti.

Nedostatak željeza u krvi

Obilne menstruacije, vegetarijanstvo i redovite donacije krvi mogu utjecati na količinu proteina koji sprema željezo u tijelu. Niska razina željeza u krvi najčešći je problem kod mladih žena kad je tanka kosa u pitanju.

Kontracepcijske pilule

Ako mijenjate način kontracepcije ili tek počinjete piti pilule, moguće je da ćete imati negativan učinak na kosu.

Trudnoća

Jedna od odličnih stvari koje će se nekim ženama dogoditi tijekom trudnoće jest to da im kosa postane gušća i sjajnija. No, kako se hormoni mijenjaju, i ispadanje kose je moguće. Ponovni rast kose možete očekivati tri do četiri mjeseca nakon poroda, kako piše Ordinacija.

IZVOR: N1.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu